Săptămâna viitoare, în zilele de 29 şi 31 mai, echipa medicală a Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu efectuează gratuit spirometrii pentru cetăţenii care doresc să îşi evalueze gradul de sănătate a plămânilor.

Sesiunile de spirometrii gratuite vof fi organizate, după cum urmează:
Miercuri, 29 mai 2024, orele 11:00 – 13:00, în Mall Shopping City Sibiu
Vineri, 31 mai 2024, orele 11:00 – 13:00, în Mall Promenada Sibiu

Spirometria este un test simplu, neinvaziv: persoanele expiră într-un dispozitiv şi primesc pe loc rezultatul investigaţiei, din care rezultă capacitatea funcţională a plămânilor. Acţiunile fac parte din cea de-a VII-a ediţie a Campaniei Antifumat 2024, derulată de Spitalul de Pneumofiziologie Sibiu.

Fumatul determină în principal apariţia Bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) – o boală inflamatorie cronică, ce duce la limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. Riscul de a dezvolta BPOC este în relaţie atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât şi cu numărul de ani de fumat.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă nu resimt încă simptome îngrijorătoare, să vină la controale periodice, precum şi efectuarea acestor spirometrii, întrucât astfel putem preveni o deteriorare accentuată a capacităţii pulmonare. În plus, bolile obstructive cronice respiratorii evoluează treptat şi atunci este indicat că funcţia pulmonară să fie monitorizată regulat”, spune dr. Sebastian Buga, medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cea mai utilă investigaţie pentru diagnosticarea BPOC, permiţând şi aprecierea severităţii afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomandă şi efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator şi, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).

În evoluţia BPOC pot apărea complicaţii: insuficienţă respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependenţă), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menţine statutul de fumător.

Renunţarea la fumat este principalul factor care poate încetini evoluţia bolii.

Sursa foto Facebook Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu