Cercetătorii chinezi au dezvoltat un dispozitiv implantabil moale cu încărcare wireless integrată şi supercondensatori hibrizi zinc-ion, care poate fi utilizat pentru a administra medicamente in vivo, potrivit Universităţii Lanzhou, informează agenţia de presă Xinhua.

Studiul lor a propus o soluţie prospectivă de alimentare cu energie pentru dispozitive implantabile moi, oferind o nouă perspectivă asupra monitorizării sănătăţii şi tratamentului medical, au declarat reprezentanţii universităţii chineze.

Dispozitivele bioelectronice implantabile existente sunt promiţătoare în diverse domenii de diagnostic şi tratament medical. Dar progresele înregistrate în ceea ce priveşte modulele de alimentare au rămas în urma celor înregistrate în cazul nodurilor de senzori şi al unităţilor de circuit integrate în ţesuturi, a declarat Lan Wei, profesor la Facultatea de Ştiinţe Fizice şi Tehnologie din cadrul Universităţii Lanzhou.

Cercetătorii de la Universitatea Lanzhou şi de la Universitatea din Pennsylvania au lucrat împreună la acest studiu şi au dezvoltat un sistem de alimentare implantabil moale, care integrează module de transmisie şi stocare a energiei fără fir.

Unitatea de stocare a energiei este formată din supercondensatori hibrizi zinc-ion biodegradabili şi beneficiază totodată de o capacitate şi o tensiune de ieşire ridicate.

Au fost efectuate investigaţii sistematice pentru a elucida mecanismul de stocare a încărcăturii din supercondensator şi pentru a evalua biodegradabilitatea şi biocompatibilitatea materialelor, a declarat profesorul Lan Wei.

Capacităţile sale de alimentare cu energie au fost, de asemenea, demonstrate cu succes în ceea ce priveşte administrarea controlată de medicamente in vivo, a adăugat el.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Science Advances. AGERPRES