Oamenii de știință care studiază cel mai frecvent și mai agresiv tip de tumoare cerebrală la adulți au descoperit o nouă modalitate de a analiza celulele bolnave și celulele sănătoase de la același pacient.

În mod crucial, lucrarea care a fost finanțată de organizația de caritate Brain Tumor Research ar putea deschide calea pentru un tratament cu adevărat personalizat pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom multiform (GBM). Doar 25% dintre pacienții cu acest tip de tumoare pe creier supraviețuiesc mai mult de un an și doar 5% trăiesc mai mult de cinci ani.

O echipă de la Centrul de Excelență de Cercetare a Tumorilor Creierului de la Universitatea Queen Mary din Londra a stabilit o metodă de cercetare experimentală complet nouă, care, într-un studiu care a implicat zece pacienți, a dezvăluit noi perspective asupra modului în care se dezvoltă GBM, identificând potențiale ținte noi pentru tratamente individualizate. De asemenea, ar putea ajuta la prezicerea răspunsului pacientului la medicamentele aflate în uz clinic în prezent pentru alte boli, lucru extrem de valoros deoarece timpul mediu de supraviețuire pentru acest tip de tumoră cerebrală este de doar 12 până la 18 luni.

“Am folosit această tehnică puternică pentru a identifica modificări ale funcției genelor care apar în GBM care nu implică o modificare a codului genetic (epigenetică). Acest lucru ne-a arătat noi perspective asupra modului în care glioblastomul multiform se dezvoltă.”

Silvia Marino, profesor, Universitatea Queen Mary din Londra

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Neuromedicina.ro