Secvențierea ARN-ului dintr-o singură celulă a dezvăluit un subgrup de celule care ar putea oferi protecție împotriva unei boli pulmonare rare și fatale. Rezultatele au fost publicate de cercetătorii de la Universitatea Nagoya din Japonia și au apărut în European Respiratory Journal. Cercetări suplimentare ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru boala numită fibroză pulmonară idiopatică.

Aproximativ 15 din 100.000 de oameni din întreaga lume prezintă această afecțiune. Rata de supraviețuire este în medie de 5 ani. În fibroza pulmonară idiopatică, țesutul pulmonar se cicatrizează, fapt ce duce la îngreunarea respirației. În prezent boala nu poate fi vindecată, iar oamenii de știință nu cunosc cauza acestei boli rare.

„Cercetările noastre, realizate prin colaborarea oamenilor de știință de la Universitatea Nagoya din Japonia și de la Universitatea Yale din SUA, au descoperit un tip special de celule fibroblaste protectoare în plămânii persoanelor cu FPI”, spune specialistul în medicină respiratorie, Naozumi Hashimoto, de la Universitatea Nagoya din Japonia.

ț

 

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Pneumologia.ro