Un nou studiu, realizat de cercetătorii de la UC Davis, din California, arată că inima răspunde diferit la hormonul de stres, noradrenalina, în funcție de sex.

Studiul din Science Advances, efectuat pe șoareci masculi și femelear putea avea implicații și la om, în cazul tulburărilor cardiace, cum ar fi aritmiile și insuficiența cardiacă și modul în care răspund la medicamente femeile și bărbații

Echipa a construit un nou tip de sistem de imagistică prin fluorescență, care le-a permis să folosească lumina pentru a vedea modul în care inima unui șoarece răspunde la hormoni și neurotransmițători în timp real. Șoarecii au fost expuși la noradrenalina, cunoscută și sub numele de norepinefrină. Noradrenalina este atât un neurotransmițător, cât și un hormon asociat cu răspunsul de „luptă sau fugă” al organismului.

Rezultatele arată că inimile de șoarece masculi și femele răspund uniform la început după expunerea la noradrenalina. Cu toate acestea, unele zone ale inimii revin la normal mai repede la femele decât la masculi, ceea ce produce diferențe în activitatea electrică a inimii.

„Diferentele de activitate electrică pe care le-am observant în inimile femelelor se numesc repolarizare. Repolarizarea se referă la modul în care inima se resetează după fiecare bătăie și este strâns legată de unele tipuri de aritmii”, a spus Jessica L. Caldwellprim-autor al studiului.

„Știm că există diferențe de sex în ceea ce privește riscul pentru anumite tipuri de aritmii. Studiul dezvăluie un nou factor care poate contribui la sensibilitatea diferită la aritmie între bărbați și femei”, a precizat Caldwell.

Noul sistem de imagistică folosește un șoarece, numit șoarece CAMPER, care a fost modificat genetic pentru a emite lumină în timpul unei reacții chimice foarte specifice în inimă – legarea cAMP.

Molecula cAMP (abreviere pentru adenozin-3,5 monofosfat ciclic) este un mesager intermediar care transformă semnalele de la hormoni și neurotransmițători, inclusiv noradrenalina, în acțiune de la celulele inimii.

Semnalele luminoase de la șoarecele CAMPER sunt transmise de un biosenzor care utilizează transferul de energie prin rezonanță fluorescentă (FRET). Semnalul FRET poate fi captat la viteză mare și la rezoluție mare de un nou sistem de imagistică special conceput pentru inimă. Acest lucru le permite cercetătorilor să înregistreze reacția inimii la noradrenalină în timp real, împreună cu modificările activității electrice.

Noua abordare imagistică a dezvăluit diferențele în defalcarea cAMP la șoarecii femele și masculi și diferențele asociate în activitatea electrică. Cercetătorii au observat  un tipar de reacții diferite, ceea ce i-a determinat să realizeze că există diferențe în funcție de sexul animalelor.

„Uneori datele sunt aceleași pentru ambele sexe, dar dacă datele încep să arate variații, primul lucru pe care îl facem este să ne uităm la diferențele de sex. Folosirea atât a șoarecilor masculi, cât și a femelelor a dezvăluit indicii asupra diferențelor pe care nu le-am fi bănuit niciodată”, a comentat Crystal M. Ripplinger, autor principal al studiului.

Oamenii de știință au realizat că rezultatele studiilor nu pot fi extrapolate la ambele sexe studiind doar unul dintre ele.

Cercetătoare susține că nu este clar ce reprezintă diferențele observate între AMPc și activitatea electrică.

 „Răspunsul la șoareci femele poate fi protector sau nu, dar simpla documentare a faptului că există o diferență măsurabilă în răspunsul la un hormon de stres este semnificativă. Sperăm să aflăm mai multe în studiile viitoare”, a spus Ripplinger.

 

Sursă: www.drugtargetreview.com