Funcția primară a plămânului este de a facilita transferul de oxigen în fluxul sanguin. Celulele endoteliale sunt foarte importante în acest proces, acestea se află de-a lungul vaselor de sânge care pătrund în plămâni și prin care se face schimbul de gaze.

Disfuncția acestor celule apare într-o serie de boli diferite, inclusiv BPOC, fibroză pulmonară și hipertensiune pulmonară. Odată cu pandemia Covid-19, atenția s-a îndreptat și asupra acestor celule, întrebarea principală fiind: De ce în cazul persoanelor în vârstă, celulele endoteliului sunt mai susceptibile la leziunile cauzate de Covid-19?

”Am plecat de la prezumția că toate celulele endoteliale pulmonare sunt relativ la fel”, declară dr. Naftali Kaminskide la Școala de Medicină a Universității Yale din SUA.

Echipa lui Kaminski împreună cu o echipă de cercetători de la Human Cell Atlas au realizat un studiu pornind de la o inițiativă internațională, și anume, să descrie toate celulele corpului uman prin examinarea caracteristicilor celulelor studiate prea puțin.

Prin analiza țesuturilor pulmonare sănătoase (analiza s-a realizat pe 15.000 de celule endoteliale), cercetătorii au stabilit o ”hartă” a celulelor endoteliale care îi va ajuta să identifice anomaliile specifice anumitor boli pulmonare, inclusiv Covid-19.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Pneumologia.ro