Rezultatele unei cercetări derulate la iniţiativa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România arată că 78,6% dintre respondenţi s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate.

„Rezultatele unei cercetări derulate la iniţiativa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România relevă că 78,6% dintre respondenţi s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Procentul celor care au răspuns că nu s-ar vaccina este de 21,4%. Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eşantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienţi sau aparţinători ai unui pacient cronic. Obiectivul cercetării este de a evalua percepţiile şi cunoştinţele persoanelor adulte din România, cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieţi. Aproape jumătate dintre respondenţi nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani”, se arată într-un comunicat COPAC.

Potrivit sursei citate, la întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulţi, 76,4% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ şi doar 11% au spus contrariul, iar 12,6% au ales să nu îşi exprime opinia.

„În ceea ce priveşte cunoaşterea posibilităţii de a se vaccina pe parcursul vieţii, 87,4% dintre respondenţi afirmă că ştiu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenţi au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată şi 35,7% de două sau mai multe ori. Un procent de 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri. 83,1% dintre respondenţi sunt din mediul urban, iar 16,9% din mediul rural. 40,7% au studii universitare, 44,3% studii medii, iar 15% studii postuniversitare”, mai arată COPAC în comunicat.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a declarat că rezultatele cercetării arată că există, în rândul populaţiei, deschidere foarte mare pentru vaccinarea de rutină pe parcursul vieţii, dacă aceasta ar fi compensată.

„Pe de altă parte, deşi cei mai mulţi spun că ştiu că se pot vaccina cu vaccinurile de rutină şi la vârstă adultă, totuşi cei mai mulţi au răspuns că nu s-au vaccinat în ultimii 5 ani. Acest lucru arată că populaţia adultă nu ştie de ce vaccinuri au nevoie, iar 50% din medicii cu care au venit în contact nu le-au recomandat. Rezultatele indică o nevoie majoră de informare pe tema vaccinării pe durata întregii vieţi, atât în rândul pacienţilor, cât şi în rândul medicilor”, a spus Gănescu.

COPAC adresează un apel către factorii decidenţi din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare prin asigurarea compensării. „Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC demarează astăzi campania online de informare ‘Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!’ Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video şi podcasturi despre vaccinarea adulţilor şi îşi propune să crească nivelul de informare al populaţiei cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieţi. Timp de două luni, vom oferi informaţii despre toate vaccinurile pentru adulţi, importanţa rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienţi”, se mai arată în comunicat. AGERPRES