Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Sălaj a limitat, începând de luni, la 20 numărul zilnic al donatorilor, în condiţiile în care există pe stoc circa 450 de unităţi de sânge şi există riscul ca o parte din acestea să expire înainte de a fi utilizate.

„Până în prezent, nu am apelat la restricţii drastice, dar acum suntem nevoiţi să o facem, pentru că avem stocuri foarte mari de sânge. Începând de astăzi, am redus la 20 numărul zilnic de recoltări, de la 60-70, cât era până în prezent. De asemenea, am luat decizia de a nu mai recolta sânge de la cei aflaţi la prima donare şi de nu mai accepta donatori cu grupa 0 pozitiv, unde avem un stoc foarte mare, de circa 200 de unităţi. E mai bine ca sângele să stea în venele donatorilor”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Cristina Ilieş, directorul CTS Sălaj.

Potrivit sursei citate, în luna ianuarie s-a înregistrat un număr dublu de donatori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce suma acordată acestora a crescut de patru ori faţă de cea din 2023, ajungând la 280 de lei.

Cristina Ilieş şi-a exprimat însă speranţa că afluxul mare de donatori se va reduce în perioada următoare, astfel încât să fie eliminate restricţiile impuse în prezent. AGERPRES