Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului, OncoGen, din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, a câştigat un nou proiect care beneficiază de un buget total de 12 milioane de euro.

Proiectul strategic intitulat ”România Serbia Joint Initiative against Cancer in Cross-Border Region: Improved Diagnosis and Treatment of Malignant Tumors”, acronim ROSECAN, este finanţat prin Programul Interreg-IPA CBC România-Serbia.

Proiectul se va derula timp de 42 de luni în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, unităţi spitaliceşti din regiunea Voivodina şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, iar din bugetul total de 12 milioane de euro, peste 3 milioane de euro sunt alocaţi Centrului OncoGen, contribuţia instituţiei reprezentând 2% din sumă.

”Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea oncologiei în regiune printr-o infrastructură modernă şi eficientă, cu scopul de a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului. În cadrul proiectului, OncoGen va elabora aplicaţii software dedicate, care vor fi implementate ulterior în toate spitalele din regiune şi va achiziţiona echipamente specifice pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvenţiere”, susţine coordonatorul OncoGen şi directorul Departamentului III Ştiinţe funcţionale UMF ”Victor Babeş” Timişoara, prof. dr. Virgil Păunescu, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Potrivit acestuia, tehnica secvenţierii permite identificarea exactă a genelor implicate în apariţia şi dezvoltarea cancerului, asigurând diagnosticul de precizie al bolii şi personalizarea terapiei.

Această abordare inovativă aduce medicina românească la nivelul performanţei de ultimă oră pe plan internaţional, care ţinteşte vindecarea bolii sau prelungirea duratei şi calităţii vieţii.

Centrul OncoGen a fost construit şi dotat în perioada 2010-2015 printr-o investiţie de 12 milioane de euro, finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, şi dispune de facilităţi de ultimă generaţie pentru cercetarea fundamentală şi aplicativă în domeniul terapiilor avansate, având 15 compartimente şi laboratoare, inclusiv un compartiment GMP (good manufacturing practice), unic în Europa de Est.

În cadrul Centrului activează 40 de specialişti înalt calificaţi, care au fost implicaţi în ultimii ani în nouă proiecte majore de cercetare, naţionale şi internaţionale.

În anul 2016, colectivele de cercetare ale centrului au câştigat două proiecte în valoare de 4 milioane de euro, finanţate prin Programul Operaţional Competitivitate, ”Oncoimunoterapie cu celule Natural Killer purtătoare de receptori himerici de antigen – CAR-NK” pentru dezvoltarea de imunoterapii în cancer şi ”Strategii inovative pentru prevenţia, diagnosticul şi terapia afecţiunilor respiratorii induse de polenul de ambrozia – INSPIRED” pentru dezvoltarea unui kit diagnostic bazat pe alergene recombinate.

”Pentru implementarea proiectelor, alături de cei 15 specialişti din vechea structură a Centrului au fost create 21 de noi posturi pe care s-au angajat cercetători din România şi din străinătate (Germania, Austria, Japonia şi Olanda), doi coordonatori (cercetători cu înalte competenţe din Austria şi Germania), opt cercetători postdoctorali, trei doctoranzi, cinci asistente de cercetare şi trei tehnicieni de laborator”, adaugă sursa citată.

Finanţările obţinute au permis continuitatea activităţii de cercetare a centrului, asigurarea resurselor materiale necesare şi remunerarea personalului la standardele corespunzătoare nivelului lor de competenţă.

La numai un an şi jumătate de la inaugurare, s-au contractat proiecte în valoare de peste 7 milioane de euro, ce permit extinderea dotărilor, diversificarea domeniilor de cercetare şi finanţarea integrală a activităţii desfăşurate în OncoGen, care în acest moment funcţionează independent de Spitalul Judeţean Timişoara. AGERPRES