Echipa de Integrări Umaniste în Medicină,  din cadrul CieH-UMFCD, în parteneriat cu Universitatea din București organizează, în data de 16 noiembrie 2023, workshop-ul ”În Spatele Cuvintelor – Exerciții de Empatie și Compasiune

În lumea medicală, comunicarea non-verbală joacă un rol esențial. Acest workshop vizează îmbunătățirea abilităților de comunicare non-verbală ale studenților la medicină, sporind empatia și compasiunea lor printr-un limbaj corporal conștient și expresiv. Utilizând tehnici din teatrul-forum, teatrul oprimaților și psihodrama moreniană, studenții vor învăța cum să transmită încredere, compasiune și empatie fără a folosi cuvinte.

 

Ce vei afla și ce vei dobândi?

● Introducere în importanța empatiei și compasiunii în practica medicală.
● Familiarizarea cu principiile teatrului-forum, teatrul oprimaților și psihodrama moreniană.
● Dezvoltarea abilităților de comunicare non-verbală.
● Experimentarea și explorarea expresiei corporale pentru transmiterea empatiei și compasiunii.

 

Cum se va desfășura workshop-ul?

Workshop-ul se desfășoară într-un cadru interactiv și experiențial. Participanții vor fi conduși prin diverse exerciții și jocuri dramatice care pun accent pe comunicarea non-verbală, expresia corporală și conștientizarea propriului limbaj al corpului. Vor fi simulate situații medicale, unde studenții vor fi nevoiți să reacționeze folosind exclusiv limbajul corporal.

 

Prin ce metode?

● Jocuri dramatice și exerciții de încălzire pentru a destinde atmosfera și a pregăti participanții.
● Simulări de situații medicale folosind tehnici din teatrul-forum.
● Exerciții de psihodrama moreniană pentru explorarea emoțiilor personale și înțelegerea pacientului.
● Reflecții de grup și discuții pentru integrarea experiențelor și învățăturilor

 

Cine va susține acest workshop?

Dr. Ioan Mirea – Medic rezident în Psihiatrie la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București. Doctorand în Filosofie Analitică în cadrul Școlii Doctorale de Filosofie, Universitatea din București. Ioan face parte din grupul Medical Humanities (Integrări Umaniste în Medicină) din România și a implementat o serie de ateliere și evenimente dedicate studenților la medicină, principalele sale preocupări fiind filosofia medicinei și a psihiatriei, cât și utilizarea teatrului și artelor dramatice în educația medicală. Totodată, a participat în numeroase proiecte interdisciplinare cu profil cultural-artistic, la intersecția dintre medicină, artele spectacolului și filosofie.

Link înscriere: https://forms.gle/z4k8rDWS1tKj6wSd9

 

Sursa: Centrul de Inovație si e-Health