Primăria municipiului Bistriţa a inaugurat, în cadrul Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, un centru medical de evaluare şi promovare a sănătăţii, prin care se doreşte derularea unor programe de prevenţie, dar şi oferirea de servicii medicale de bază, în special persoanelor vulnerabile.
Centrul înlocuieşte punctul de vaccinare care a funcţionat pe perioada pandemiei de COVID-19, iar activitatea propriu-zisă a început deja din 6 februarie, cu testările gratuite în cadrul programului de screening pentru cancerul de col uterin şi cancerul de sân derulat de Institutul oncologic Cluj-Napoca şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud.
În cadrul unei conferinţe de presă care a marcat deschiderea oficială a centrului medical de evaluare şi promovare a sănătăţii, primarul Bistriţei, Ioan Turc, a vorbit despre serviciile medicale pe care administraţia locală doreşte să le ofere populaţiei.
„Ce ne propunem să oferim prin acest centru medical: în primul rând, vom fi parteneri în derularea unor programe naţional de sănătate pe zona de prevenţie; de asemenea, intenţionăm să dezvoltăm o ofertă de servicii medicale de bază la domiciliu, pentru persoanele aflate în nevoie. Am demarat procedurile pentru achiziţia unui cabinet stomatologic mobil (,,,), care va fi folosit aici, la centru, dar cu atât mai mult va putea fi dus în localităţile aparţinătoare, acolo unde numărul oamenilor care au nevoie de acest gen de servicii este mare”, a declarat primarul.
Potrivit lui Ioan Turc, centrul beneficiază, în prezent, de o ambulanţă de tip A1 şi de o maşină destinată transportului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, ultima fiind achiziţionată printr-un proiect cu bugetare participativă.
Din data de 6 februarie, când au început testările gratuite pentru cancerul de col uterin şi cancerul de sân, aproximativ 1.400 de femei din municipiul Bistriţa şi din localităţi învecinate au beneficiat de aceste servicii, programul de screening urmând să se încheie în data de 24 februarie.
Directoarea DSP Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a salutat această iniţiativă a municipalităţii şi a spus că centrul va fi util instituţiei pe care o conduce în derularea mai multor activităţi de educaţie pentru sănătate, de informare şi de testare.
„Direcţia de Sănătate Publică vede înfiinţarea acestui centru ca o extensie în teritoriu, ca un sprijin pentru activităţile derulate de DSP. Colegii mei din compartimentul cu acelaşi nume – evaluarea şi promovarea sănătăţii – vor profita de existenţa acestui centru pentru a derula proiecte, programe, pentru activităţi de educaţie pentru sănătate, comunicare, informare pentru populaţia oraşului Bistriţa, dar nu numai, şi în special pentru populaţia vulnerabilă, care are mare nevoie de ajutorul nostru”, a afirmat Andriţoiu. AGERPRES