Un Centru de Robotică şi Neuroreabilitare va fi înfiinţat în cadrul Spitalului Clinic de Recuperare din Iaşi, cea mai mare unitate medicală de profil din ţară, finanţarea urmând a fi asigurată prin fonduri europene de aproximativ 1,4 milioane de euro, a declarat managerul unităţii medicale, Carmen Cumpăt.

„Pentru proiectul „ROBOMOVE – ROBOts dedicated to neuroMOtric Valuable Efficiency”, care implică înfiinţarea unui Centru de Robotică şi Neuroreabilitare, finanţarea ar urma să fie asigurată prin intermediul Programului Operaţional Comun ENI România – Republica Moldova 2014-2020. Durata de implementare a proiectului va fi de 24 de luni. Proiectul este derulat de Spitalul Clinic de Recuperare în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie din municipiul Chişinău, Republica Moldova. Un astfel de proiect este o dorinţă mai veche a noastră”, a spus Carmen Cumpăt.

Prin acest proiect se doreşte creşterea nivelului de eficienţă şi îmbunătăţirea accesului la serviciile de sănătate în domeniul neurologiei, kinetoterapiei şi neurochirurgiei. „Centrul va fi construit în cadrul unei clădiri anexe Spitalului de Recuperare Medicală, ce va avea 400 de metri pătraţi, va fi dotat cu echipamente specifice, va fi construită o clădire anexă la Blocul I aferent Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău, se vor organiza traininguri pe teme de recuperare neuromotorie şi se vor achiziţiona roboţi specializaţi în recuperare neuromotorie a membrelor inferioare şi superioare”, a explicat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. AGERPRES