Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roşie Braşov şi Crucea Roşie Franceză a inaugurat, la Braşov, un Centru de Promovare a Sănătăţii, proiect dedicat cetăţenilor ucraineni stabiliţi temporar aici, cât şi persoanele vulnerabile din comunitate.

Centrul de Promovare a Sănătăţii oferă acces gratuit la servicii de medicină generală şi pediatrie, dar şi consiliere psihologică.

„Filiala de Cruce Roşie Braşov se îmbogăţeşte astăzi cu un nou serviciu, un centru de promovare a sănătăţii unde, cetăţenii ucraineni stabiliţi temporar în comunitatea noastră, vor avea acces la îngrijire medicală gratuită. Într-o lume marcată de incertitudine şi suferinţă, asigurarea sănătăţii refugiaţilor este o expresie a umanităţii noastre comune şi a angajamentului nostru în a oferi siguranţă şi protecţie celor care au pierdut totul. Mulţumesc partenerilor noştri, Crucea Roşie Franceză şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România pentru încrederea pe care ne-o oferă prin înfiinţarea acestui centru în judeţul nostru”, a declarat, conform unui comunicat remis AGERPRES, directoarea filialei de Cruce Roşie Braşov, Gabriela Cercel.

La nevoie, beneficiarii centrului vor fi îndrumaţi în sistemul medical public şi privat din România pentru continuarea investigaţiilor, iar Crucea Roşie Română va oferi asistenţă financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigaţii medicale suplimentare şi medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unităţi medicale pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru cei cu condiţii severe, astfel încât, toţi cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.

„Centrul de Promovare a Sănătăţii din Braşov este a treia unitate socio-medicală pe care o deschidem în România. Cu fiecare inaugurare, Crucea Roşie Română face paşi importanţi în direcţia asigurării accesului la servicii medicale, cu prioritate pentru cei care se află în nevoie, fără a ţine cont de originea acestora, statutul social sau cetăţenia lor. Experienţa de până acum ne-a arătat că Centrul de Promovare a Sănătăţii reprezintă mult mai mult decât o simplă facilitate medicală, el este o punte de solidaritate între oamenii din comunitate care se conectează în dorinţa comună de a crea un viitor sustenabil pentru sănătatea tuturor”, a declarat Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roşie Română.

Centrul de Promovare a Sănătăţii este o componentă esenţială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a cinci centre permanente de promovare a sănătăţii, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobile, care va parcurge 14 judeţe din ţară pentru a oferi servicii medicale gratuite.

Şase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante vor merge în 14 judeţe ale ţării şi vor asigura consultaţii medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor şansa de a depista la timp afecţiuni care pun viaţa în pericol. În funcţie de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti, asistenţi medicali şi voluntari ai Crucii Roşii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază şi vor oferi consultaţii de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum şi alte specializări.

Până acum, Caravana de Sănătate a poposit în judeţele Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Satu Mare unde a oferit consultaţii medicale pentru 1.853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roşii Române va ajunge în judeţele Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Vaslui, Iaşi, Botoşani, Suceava, Maramureş, Sălaj, Braşov, Sibiu, Braşov şi Cluj. AGERPRES