Centrele medicale de permanenţă care funcţionează în judeţul Harghita şi-au dovedit utilitatea, responsabilii din sistemul sanitar fiind de părere că numărul acestora ar trebui să crească. Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat joi că instituţia pe care o conduce a propus înfiinţarea a 14 centre de permanenţă, cu preponderenţă în mediul rural, dar până în prezent funcţionează doar trei, la Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Praid.

Potrivit sursei citate, în unele cazuri, mai ales la sate, primăriile nu au putut susţine financiar înfiinţarea unor astfel de unităţi.

Dr. Tar Gyongyi consideră că centrul de la Praid este foarte util, în condiţiile în care este vorba de o zonă turistică unde, în anumite perioade ale anului, acoperă o reală necesitate în zonă legat de serviciul de gardă al medicilor de familie.

Şefa DSP Harghita a precizat că pacienţii au înţeles că este în folosul lor să meargă la centrele de permanenţă şi să nu mai aştepte la serviciile de urgenţă. “Sunt degrevate serviciile de urgenţă, ceea ce e foarte util şi pentru serviciul de urgenţă care este suprasolicitat (…) În plus, e o mare uşurare şi pentru pacienţi, pentru că se reduce timpul de aşteptare. Deci, cele trei centre care funcţionează sunt foarte utile şi eu sunt mulţumită de funcţionarea lor care este în dezvoltare, în sensul că tot mai mulţi se adresează. În schimb, ar fi fost util să fie şi în alte locaţii”, a punctat dr. Tar Gyongyi.

Centrele de permanenţă au rolul de a asigura continuitatea asistenţei medicale atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Se doreşte, în acest fel, ca unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor să nu mai fie luate cu asalt, să nu se mai facă internări pentru cazuri care nu sunt de urgenţă, iar Ambulanţa să nu mai fie solicitată inutil. AGERPRES