rinichi.jpgAl VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă hepatică, riscul cardiovascular la pacienţii renali şi altele.

Preşedintele Asociaţiei de Nefrologie şi Acces Vascular din România, prof. dr. Mihai Voiculescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acest congres este dedicat tinerilor medici, oferind cele mai recente informaţii privind transplantul renal, afecţiunile rinichiului la diabetici şi la persoanele care suferă de tensiune arterială, îngrijirea bolnavilor cardiaci cu complicaţii renale, informaţii despre dializă, hemodializă.

„Sunt prezentate noi protocoale terapeutice, metode de dializă peritoneală, foile de parcurs în îngrijirea bolnavilor cu fistule şi catetere. În ultima zi, congresul se va muta la Institutul Fundeni, unde vor avea loc demonstraţii practice”, a spus prof. dr. Mihai Voiculescu, şeful Centrului de Medicină Internă-Nefrologie al Institutului Fundeni. Potrivit acestuia, la congres vor fi prezentate tehnici de acces vascular. Referindu-se la creşterea numărului bolnavilor cu afecţiuni renale, medicul a spus că aceasta se reflectă în situaţia bolnavilor cu hipertensiune şi a celor cu diabet zaharat, toate trei fiind în creştere.


„Atât hipertensiunea arterială, cât şi diabetul zaharat au drept principală complicaţie bolile de rinichi. Depistarea tardivă a tensiunii, a diabetului, conduce la complicaţii renale care în final vor necesita dializă. Faţă de anii precedenţi sunt în creştere cu 10 -20% bolile renale cronice, poate şi datorită unei depistări mai mari”, a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu. El a adăugat că zone endemice pentru boli renale cronice sunt zona Banatului, unde oamenii se îmbolnăvesc de nefropatie endemică de Balcani. Această afecţiune se întâlneşte şi în Bulgaria şi în Serbia şi până acum nu se cunoaşte cauza ei, a precizat specialistul.


O altă zonă endemică a fost zona Buzăului, unde s-a identificat un focar care ar fi putut fi favorizat de consumul de alcool, probabil preparat în vase din metale toxice şi, de asemenea, pot fi semnalate eventuale îmbolnăviri şi la persoanele din zone unde apa nu are calitate corespunzătoare. Cei care vor conferenţia în cadrul manifestării se vor referi şi la noi reguli de tratament în insuficienţa cardiacă avansată cu complicaţii renale. Vor fi prezentate protocoale de urmărire a pacientului cu boli cronice de rinichi, noi reguli de combate a osteoporozei şi a complicaţiilor osoase în insuficienţa renală cronică.


De asemenea, vor fi dezbătute şi alte teme precum cunoaşterea mai bună a mecanismelor de care suferă arterele, pentru că se constată o migrare a calciului către artere, osificându-le. Prof. dr. Gerard London, preşedintele Societăţii Europene de Nefrologie, Dializă şi Transplant, a subliniat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a crescut numărul persoanelor care suferă un transplant renal de la un donator viu, dar şi a celor pentru care se folosesc organe de la donator aflat în moarte cerebrală.
El a spus că şi în Franţa listele de aşteptare sunt foarte lungi, pacienţii aşteaptând de la 10 luni la trei ani pentru un transplant, în funcţie de grupa sangvină, cea mai mare problemă fiind găsirea donatorilor. La rândul său, prof. dr. Mihai Voiculescu a subliniat că o cercetare efectuată de Fundaţia „Marin Voiculescu” a arătat că procentul persoanelor cu hepatită B este de 5% , iar al celor cu virus hepatic C a ajuns la 6,5%. El a accentuat că un rol important în cazul transplantul revine medicilor de la Terapie Intensivă şi nefrologilor.


„Prin larga participare internaţională din cadrul reuniunii dorim să oferim nu numai cele mai recente informaţii privind diagnosticul şi tratamentul bolilor renale, dar şi să ne integrăm cât mai bine în programele europene şi globale în vederea accesării de fonduri necesare dezvoltării medicinei româneşti”, a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu. Printre invitaţii străini participanţii la congres se află prof. dr. Gerard London, preşedintele Societăţii Europene de Nefrologie, Dializă şi Transplant, prof. dr. Francesco Locatelli – Italia, prof. dr. Wim Van Biesn – Belgia, Benoit Barrou – Franţa, Vladimir Teplan – Cehia, Goce Spasovski – Macedonia, Peter Rutherford – Marea Britanie, Raymond Krediet – Olanda, Steffen Mitzner şi Josep Torner – Germania, Preben Joffe – Danemarca precum şi prestigioşi profesori ai şcolii româneşti de nefrologie.


Manifestarea se desfăşoară timp de două zile, joi şi vineri, la Hotel Intercontinental. Sâmbătă, 30 aprilie, se va desfăşura în premieră cursul „Ecografia Doppler în evaluarea şi monitorizarea accesului vascular pentru hemodializă”, organizat de Centrul de Medicină Internă şi Nefrologie Fundeni şi Departamentul de Ultrasonografie Doppler al Institutului de Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”. AGERPRES