În decembrie 2020 au devenit disponibilie vaccinurile, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, împotriva virusului Covid-19. Medicii din toată lumea au spus că este un pas important pentru a pune capăt pandemiei care a provocat 400.000 de decese și a îmbolnavit milioane de oameni.

Există însă multe întrebări cu privire la vaccin din partea celor ce suferă de boli de sânge, cum este hemofilia sau alte tulburări de sânge.

Vaccinul COVID-19 este sigur pentru persoanele care suferă de tulburări de sângerare?

Nu există contraindicații pentru vaccinarea acestor persoane nici cu Pfizer-BioNTech, nici cu vaccinul Moderna. Terapia de toleranță imună, tratamentul pentru hepatita C și HIV și alte afecțiuni care necesită utilizarea medicamentelor imunosupresoare, de asemenea, nu împiedică o persoană să primească vaccinul pentru COVID-19.

Au prioritate pentru administrarea vaccinului cei ce suferă de boli ale sângelui?

Nu, persoanele cu tulburări de sângerare nu prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 sau de a dezvolta o formă severă a bolii, deci nu sunt considerate un grup prioritar pentru vaccinare. Cu toate acestea, un argument pentru încurajarea vaccinării în comunitatea celor cu tulburări de sângerare este că persoanele care au COVID-19 pot dezvolta uneori cheaguri de sânge care necesită tratament cu diluanți de sânge și acest tratament ar trebui gestionat cu atenție dacă cineva are și o tulburare de sângerare.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata Hemofilie.ro