Camerele tehnice sunt foarte importante, deoarece acestea conțin date și echipamente valoroase, iar avarierea sau pierderea acestora se traduce în pierderi mari financiare. Prin urmare, pentru a asigura funcționarea normală, este necesară implementarea sistemelor de protecție la incendiu.

Camerele tehnice sunt caracterizate de un nivel ridicat de sensibilitate la foc cauzat de  densitatea energetica ridicata a echipamentelor electrice instalate in aceste spatii. Defectiunile tehnice ale echipamentelor si instalatiilor electrice sunt principalele cauze de izbucnire a unui incendiu. Incendiile mocnite declansate de scurtcircuitare sau defectiuni tehnice constituie riscuri specifice camerelor tehnice, iar de cele mai multe ori acestea sunt descoperite doar in momentul in care deja s-au produs daune.

Folosirea sistemelor traditionale de protectie la incendiu implica oprirea sursei de alimentare in cazul unui incendiu pentru a evita declansarea din nou a focului dupa ce acesta a fost stins, iar pierderea disponibilitatii camerelor tehnice intrerupe functionarea normala a cladirii.

Pentru protejarea unor astfel de zone sensibile este nevoie de sisteme de stingere incendiu care utilizeaza gaze inerte.

In cadrul camerelor tehnice exista o multitudine de echipamente electrice si date vitale pentru o functionare normala. Sistemul de stingere cu gaz inert este singurul care stinge eficient focul, nu  lasa reziduuri, nu este toxic si nu conduce electricitatea. Orice alt agent de stingere deterioreaza echipamentele din camerele tehnice.

Tehnologia de stingere cu gaz inert are la baza principiul reducerii oxigenului. Agentul de stingere gazos este eliberat in aerul din camera, reducand nivelurile oxigenului pana la punctul in care procesul de combustie este oprit. Gazele inerte (IG 100, IG 541) nu formeaza compusi chimici. Prin urmare, acesti agenti de stingere nu lasa reziduuri. In plus, in scenarii tipice de incendiu, gazele inerte nu reactioneaza chimic in niciun fel. Acestea nu sunt toxice si nici conductibile, ceea ce inseamna ca sunt ideale pentru protejarea sistemelor electrice si electronice.

Cele mai folosite gaze inerte pentru stingerea incendiului sunt IG 100 si IG 541.

Beneficiile folosirii unui sistem de stingere incendiu cu gaze inerte sunt urmatoarele:

  • Stingere eficienta fara reziduuri si alte daune secundare generate de agentii de stingere;
  • Gazele inerte sunt disponibile in cantitati nelimitate, deoarece sunt componente ale aerului;
  • Diferite configuratii de sistem pentru una sau mai multe zone protejate;
  • Gazele de stingere nu conduc electricitate;
  • Nu sunt toxice, iar unicul pericol poate fi cauzat de reducerea extrema a nivelului de oxigen in timpul procesului de stingere;
  • Sistemele de stingere cu gaze inerte ofera posbilitatea de economisire in comparatie cu celelalte tehnologii de stingere.

Doriti mai multe informatii despre solutiile de stingere la incendiu pentru camerele tehnice? Ne puteti contacta la adresa de e-mail info@deflammo.ro