Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, la o dezbatere organizată la Cluj, că în perioada următoare vor fi achiziţionate din bani europeni manechine medicale pe care să poată exersa studenţii medicinişti din România.

„Pe partea de medicină vă spun despre o scurtă idee de finanţare care va începe în câteva săptămâni. În România, medicii operează direct pe oameni, fără să aibă practica aferentă în afară de cadavre. Dar cadavrele nu ţipă dacă ai mers pe invers şi o doamnă doctor mi-a spus care este situaţia. În Anglia, de exemplu, nu ai voie să operezi pe om până nu ai un număr de ore pe un simulator. Şi sunt nişte manechini cu senzori, simulatoare, pe care se operează de către cei de la UMF-uri, studenţii. E o idee care poate servi în două zone. O dată, pentru o chestie comercială, a doua pentru sănătate, pentru că vom dota cele zece UMF-uri din ţară, vom face un proiect pe POS-CCE, aşa cum am făcut şi partea de angiografe. Deci, punem bani tot din POS-CCE, dotăm cele 10 UMF-uri cu astfel de echipamente -nu sunt scumpe, circa 100.000 de euro un astfel de echipament. Este foarte bun, pentru că se face practica pe aceste manechine, pe de altă parte, poate fi o idee de afacere, fiindcă manechinele se uzează, nu ai voie să faci mai mult de un anumit număr de operaţii, resuscitări etc. Poate fi o idee de afacere, să produci în ţară, tot pe POS-CCE, astfel de echipamente”, a explicat Teodorovici.

El a vorbit şi despre o altă idee, tot pe partea de medicină, în speţă pentru chimioterapie. „Mi s-a explicat că noi folosim la o operaţiune de chimioterapie un gram din nu ştiu ce substanţă. Ce rămâne după această operaţiune se aruncă, nu se poate depozita, nu se poate menţine acea substanţă pentru alte astfel de acţiuni. Sunt 3.000 de operaţii în fiecare zi. Şi veneau cu un cost total de circa 3,7 milioane de euro. Cu ceea ce finanţăm – aceeaşi doamnă doctor a avut ideea – există un echipament care automat asigură menţinerea acelei substanţe şi pentru alte operaţii. Şi automat costul se duce de la 3,7 milioane la 1,2 milioane de euro, iar diferenţa poate să meargă mai departe în zonele în care avem interes. Deci, sunt bani europeni care pot fi folosiţi pentru ceea ce arde acum în ţară”, a mai spus Teodorovici. AGERPRES