nova vita.jpgMinistrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat, joi, la Târgu Mureş, cel mai modern spital privat din ţară, Nova Vita Hospital, realizat în urma unei investiţii totale de 15 milioane de euro, suportată de omul de afaceri Virgil Mailat.

„M-am uitat pe compartimentele de până acum (ale spitalului -n.r.) şi am văzut compartimentele de îngrijiri paleative şi de recuperare şi mi-am dat seama că este exact ceea ce trebuie să fie într-un parteneriat între spaţiul public şi spaţiul privat. Tot ceea ce vine din domeniul privat trebuie să fie complementar, ceva în plus faţă de ceea ce poate oferi spaţiul public. Pe aceste două segmente de îngrijiri paleative şi recuperare, sigur structurile spitaliceşti publice au o problemă şi este bine venit ca din domeniul privatului să avem investiţii de acest gen”, a declarat ministrul după tăierea panglicii.

Cseke a arătat că se poate găsi o cale comună şi se poate gândi o strategie comună între spaţiul public şi cel privat, prin care sistemul medical românesc să îşi atingă scopul: „acela de a-i face pe pacienţi să fie în centrul sistemului sanitar şi de a contribui la însănătoşirea lui, a asiguratului, singura persoană care susţine sistemul sanitar”.


Clădirea inaugurată, joi, face parte din etapa a doua investiţiei, fiind un spital privat cu o suprafaţă totală de 5.800 mp desfăşurată pe nouă nivele (subsol, parter şi şapte etaje). Aceasta investiţie vizează acoperirea tuturor specialităţilor medico-chirurgicale pentru a putea susţine abordarea multidisciplinară şi unde condiţiile de siguranţă şi confort, atât pentru pacienţi, cât şi pentru medici în exercitarea actului medical, vor echivala cu cele mai înalte standarde medicale europene. Noul spital are în structură cabinete consultaţii în specialităţile: chirurgie generală, chirurgie cardio – vasculară, chirurgie vasculară, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, neurochirurgie, ortopedie, urologie, ginecologie, ORL, cardiologie, psihologie, medicina muncii.

De asemenea, spitalul beneficiază de un bloc operator angiograf cu o sală de operaţie pentru cardiologie şi radiologie intervenţională, de un bloc operator cu trei săli de operaţie, un bloc litotritor, compartiment spitalizare continuă specialităţi chirurgicale cu 44 paturi, compartiment spitalizare de zi specialităţi chirurgicale cu şase paturi, compartiment ATI cu şase paturi; compartiment bloc de naşteri cu o sală de operaţie obstetrică şi trei săli de travaliu; compartiment spitalizare în sistem rooming mama şi copil, cu opt saloane; compartiment neonatologie cu zece paturi şi compartiment de terapie intensiva copii, cu două paturi.


Potrivit rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, noul spital va beneficia de un potenţial de resurse umane în domeniul medical cu o înaltă calificare şi un bun renume în medicină, atât din ţară, cât şi din străinătate şi de aparatură medicala ultraperformantă, de ultima generaţie, achiziţionată de la furnizori de renume mondial. Virgil Mailat a declarat că intenţionează să dezvolte acest proiect medical în vederea aplicării unui sistem integrat de servicii medicale private, că spitalul are o capacitate de 250 de pacienţi, se întinde pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, iar ridicarea construcţiei reprezintă o premieră după 1989. Acesta a spus că plecat de la premisa ca omul are dreptul la îngrijiri şi asistenţă medicala de înaltă clasă, pentru că ştie că sănătatea este cel mai important aspect al vieţii cotidiene. AGERPRES