Sistemul pentru genunchi ROSA, cel mai avansat robot de chirurgie ortopedică din lume, este în prezent şi în dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, au anunţat reprezentanţii unităţii medicale.

Potrivit sursei menţionate, sistemul ROSA este, practic, un asistent chirurgical robotizat dezvoltat în scopul de a le permite medicilor să efectueze intervenţii chirurgicale la cel mai înalt grad de precizie. Tehnologia de ultimă generaţie dispune de un software avansat de imagistică şi planificare care permite crearea unui plan chirurgical personalizat şi precis, bazat pe anatomia unică a pacientului.

„Totodată, ROSA oferă date intraoperatorii în timp real, ajutând medicul să acţioneze în funcţie de informaţia primită şi să plaseze implantul, echilibrând ţesuturile moi, în moduri care depăşesc chirurgia clasică şi pe care instrumentele convenţionale nu au cum să le asigure”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de unitatea medicală.

Cu sistemul ROSA, la SCBI Constanţa au fost deja realizate cu succes o serie de intervenţii chirurgicale.

„Este cea mai înaltă tehnologie de care puteam beneficia, o tehnologie care se foloseşte de patru ani în America şi de numai doi ani în Europa. Este o experienţă complexă pe care orice profesionist şi-ar dori-o. Sunt mândru să mărturisesc faptul că în cadrul secţiei noastre absolut toţi medicii au participat la instruire şi efectuează intervenţii chirurgicale cu acest echipament revoluţionar”, a declarat şeful secţiei clinice Ortopedie Traumatologie din cadrul SCJU Constanţa, Bogdan Obadă.

Robotul ROSA este destinat, exclusiv, intervenţiilor chirurgicale de protezare a genunchiului. Atât tratamentul chirurgical cât şi protezele implantate cu această tehnologie sunt gratuite pentru pacienţi, în baza biletului de trimitere, fiind decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, în cadrul Programului Naţional de Ortopedie.

„În acest moment, Spitalul Judeţean Constanţa este al doilea spital de stat din România, alăturându-se unui număr relativ mic de spitale din întreaga ţară, care utilizează acest sistem special”, a declarat managerul SCJU Constanţa, Ionuţ Cornel Ionescu. AGERPRES