Cei mai buni specialisti in domeniu sunt prezenti la al XXI-lea Congres National de Hepatologie si la Primul Congres Romano-Francez, organizat de Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului si Fundatia “Academician Marin Voiculescu”, care au loc in perioada 2-4 octombrie la Bucuresti, hotel Intercontinental, etaj 1, sala Ronda.
Manifestarea, structurata in doua Evenimente – al XXI-lea Congres National de Hepatologie si Primul Congres Romano-Francez. – reuneste 50 de experti in hepatologie din tara si din strainatate.
La Congres participa reprezentati ai Asociatiei Franceze de Hepatologie, profesori in mai multe Clinici universitare din Franta, echipa de transplantologi hepatici si de radiologi interventionali de la Spitalul Niguarda Ca’Granda, Milano si din Padova, Italia si mai multi profesori din Tarile Balcanice (Serbia, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina).
De asemenea, cu aceasta ocazie se vor desfasura Primul Simpozion European de Videocapsula Esofagiana, si se va relua procedura TIPS (Transjugular Intrahepatic Porto Systemic Shunt – in romana Sunt Transjugular Intrahepatic Porto-Sistemic) la Institutul Clinic Fundeni.
“Prin larga participare internationala dorim sa oferim nu numai cele mai recente informatii privind diagnosticul si tratamentul bolilor hepatice, dar si sa ne integram cat mai bine in programele europeene si globale, in vederea accesarii de fonduri necesare dezvoltarii medicinei romanesti”, apreciaza prof.dr. Mihai Voiculescu, Seful Centrului de Medicina Interna – Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, Romania.
Din Romania, sunt prezenti sefii Centrelor de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj, Iasi, Timisoara, Targu-Mures, Craiova, Constanta. Sunt invitati sa participle medici specialisti si primari din centre de gastroenterologie din tara. Congresul se adreseaza in special tinerilor medici rezidenti, specialisti, cercetatori din domeniul hepatologiei. Se doreste imbunatatirea cunoasterii problemelor de diagnostic si tratament si a metodelor de depistare si monitorizare a principalelor boli hepatice.
Temele Congresului sunt:
– Hepatite virale cu virus B si C: actualitati si perspective;
– Ciroza hepatica si hipertensiunea portala;
– Boala alcoolica a ficatului;
– Steatohepatita;
– Colangiopatiile autoimmune si colangiocarcinoamele.
Dintre acestea, Congresul a ales ca tema principala infectiile virale cu virusurile hepatitice B (VHB) si C (VHC), a caror prevalenta este deosebit de crescuta atat in tara noastra, cat si in tarile Balcanice. Studiile de prevalenta efectuate de Centrul de Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni, au aratat ca prevalenta infectiei VHC in Romania este de 5,5% si a infectiei VHB de 6,5%. Pornind de la aceste date Congresul propune introducerea obligatorie a testelor de depistare a infectiilor VHC si VHB si urgentarea introducerii triplei terapii, care pe langa Interferon si Ribavirina adauga inhibitori de polimeraza sau de proteaza. Dintre acestea, Boceprevir-ul si Telaprevir-ul au fost introduse in Romania. Tripla terapie se justifica farmaco-economic prin dublarea sau triplarea raspunsului la tratament.
O a doua tema de mare interes este reprezentata de steatohepatita, care reprezinta forma forma severa a ficatului gras, cu risc crescut de a evolua catre ciroza hepatica. Romania, prin Centrul de Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni, are deja o colaborare cu Hopital Pitié-Salpetriere, Paris, Franta, cele 2 echipe castigand in aceasta toamna un proiect de cercetare stiintifica privind riscul de fibroza la bolnavi cu steatohepatita.
De un interes deosebit se bucura problemele de transplant hepatic. O echipa de splecialisti transplantologi din Milano si o a doua din Institutul Clinic Fundeni vor dezbate impreuna stadiul actual al transplantului hepatic.
De asemenea, procedura TIPS va fi reluata la Institutul Clinic Fundeni impreuna cu echipa de la Spitalul Niguarda Ca’Granda, Milano. Procedura este importanta pentru tratamentul bolilor hepatice si ale complicatiilor acestora. Principalele indicatii ale procedurii TIPS sunt: preventia secundara a hemoragiei digestive superioare, ascita refractara, sindromul hepato-renal, hidrotoraxul refractar, boala veno-ocluziva si sindromul Budd-Chiari.
Conferinta de presa furnizeaza cele mai recente informatii privind lansarea triplei terapii antivirale pentru virusul hepatitic C, lansarea programului TIPS la Institutul Clinic Fundeni, informatii privind Primul Simpozion European de Videocapsula Esofagiana si implicatiile acestei noi explorari, infiintarea Platformei de Hepatologie Balcanice, organizarea celui de-al III-lea Congres Balcanic de Hepatologie 2012.
Pentru mai multe detalii, vizitati www.arsf.ro si www.balkanhep.eu.