Cea de-a IV-a ediţie a Congresului Naţional de Rezonanţă Magnetică a început, joi, la Timişoara.
‘Nimic nu e mai important decât a comunica populaţiei progresul ştiinţei care o serveşte, pentru că nu putem exista decât prin ideea că suntem aici ca să-i ajutăm pe cei ce au nevoie de noi (…)’, a declarat joi presei prof. dr. Gheorghe Mateescu, de la Case Western Reserve University, Ohio, USA, chimist de origine română, care a făcut parte din echipa câştigătoare a Premiului Nobel pentru rezonanţă magnetică.

Omul de ştiinţă consideră ca negativ faptul că două discipline fundamentale, fizica şi chimia, au fost scoase din lista materiilor la care se susţine examenul de admitere la facultatea de medicină (din Timişoara – n.r.), deoarece ‘fără acestea, medicina nu există’.

Prof. dr. Gheorghe Mateescu a vorbit despre importanţa spectroscopiei, care ajută la diferenţierea tumorilor (active sau inactive). Spectroscopia este, acum, cu mult mai mult decât ceea ce era odată simpla radiografie, rezonanţa magnetică oferind o adevărată hartă pe care medicul trebuie să ştie să o interpreteze.

La evenimentul medical de la Timişoara, organizat de Societatea de Rezonanţă Magnetică în Medicină din România (SRMMR), Societatea Română de Imagistică Musculo-Scheletală (SIMSR) şi Grupul Român de Lucru în Rezonanţă Magnetică (ISMRM), participă peste 300 de specialişti din ţară şi din alte 10 ţări.

„Participă oameni care au făcut istorie în rezonanţa magnetică din România. Vor fi prezentate 72 de lucrări, 35 de postere şi 10 sesiuni ştiinţifice. În paralel cu stabilirea unor contacte la nivel internaţional, cei prezenţi vor avea ocazia să cunoască detaliile unor tehnici noi în domeniu, precum PET-RMN”, a explicat prof.dr. Florin Bîrsăşteanu, coorganizator al evenimentului.

La lucrările congresului participă şi prof. dr. Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii Române de Radiologie, care a punctat lipsa de dotare a spitalelor cu echipamentele necesare acestui domeniu, ceea ce îi face pe tinerii medici să plece din ţară. AGERPRES