Prof. Elias Mossialos, Director al London School of Economics Health, expert internaţional în analiza comparativă a sistemelor de sănătate, politici farmaceutice, politici de reformare şi sisteme de asigurări de sănătate, a fost în România la sfârşitul lunii noiembrie pentru a susţine, în premieră la Bucureşti conferinţa intitulată „Soluţii pentru sănătate în perioadă de criză”.
Ţinând cont de problemele cu care se confruntă acum România, Prof. Mossialos a oferit o serie de recomandări privind reformarea sistemului de sănătate şi a subliniat nevoia de a aloca mai mulţi bani la buget. Acesta consideră că banii investiţi în sănătate generează mai multe beneficii deoarece este îmbunătăţită starea de sănătate a populaţiei, scad costurile şi cresc veniturile la bugetul de sănătate.
Banii obţinuţi nu trebuie investiţi într-o singură direcţie, ci trebuie identificate acele subdomenii ale sistemului care au cea mai mare nevoie de investiţii. „Alocarea unui buget mai mare pentru sistemul de sănătate fără creşterea speranţei de viaţă, fără un număr în scădere al celor care au nevoie de îngrijiri medicale, înseamnă o cheltuire încorectă a banilor”, a declarat Prof. Elias Mossialos.
O soluţie cinică, dar care ar garanta un sistem de sănătate ideal, extrem de eficient, ar putea fi excluderea din sistemul de asigurări a celor care au boli care impovărează bugetul de sănătate. Din moment ce nici o ţară din lume nu este pregătită sa facă acest demers, soluţia reală propusă de Prof. Mossialos o reprezintă solidaritatea în sistem şi anume, cei care îşi permit să acopere şi pentru cei care au venituri foarte mici.
În ce priveşte plata informală practicată în România, Prof. Mossialos a specificat că aceasta practică este specifică ţărilor din Sudul Europei şi se datorează salariilor foarte mici în sectorul medical. „Pacientul preferă să plătească atunci când are nevoie deoarece are senzaţia de control, iar medicul are nevoie de acele venituri suplimentare. Aceste plăţi ar putea deveni formale şi deci sursă de venit pentru bugetul de sănătate, în momentul în care guvernul garantează salarii mari pentru medici şi accesul la tratament personalizat pacienţilor”, a explicat Directorul LSE Health.
O internare din cinci se datorează lipsei coordonării tratamentului pentru pacienţii care suferă de mai multe afecţiuni. Mai mult, 50% din astmatici, de exemplu, se reinternează deoarece nu îşi iau corect medicaţia. Soluţia propusă de Prof. Mossialos pentru un spital eficient o reprezintă coordonarea tratamentului acordat pacieţilor între medici cu specialităţi diferite, scăderea numărului de internări inutile în spital prin creşterea eficienţei în medicina primară. Cu cât pacientul are mai multă încredere în medicul său, cu atât va migra mai puţin de la un medic la altul, iar numărul internărilor va scădea, de asemenea.
Mai mult, 65% din cazurile de urgenţă nu ar necesita internare. Pentru a fi cât mai eficient administrat un spital, Prof. Mossialos propune amplasarea laboratoarelor de analiză în vecinătatea camerelor de gardă precum şi o mai bună cooperare interdisciplinară. Astfel se poate decide cine trebuie să rămână în spital şi cine poate fi îngrijit acasă. „În Marea Britanie, 53% din persoanele internate ar putea fi tratate la domiciliu, ceea ce ar scădea considerabil costurile în spital. Mai mult, o soluţie de eficientizarea spitalelor, a sistemului de asigurări, şi care ar rezolva plata informală oferită medicilor din spitale, ar putea fi alocarea de către guvern a 15% din paturile de spital asiguratorilor”, a propus Prof. Mossialos.