sanatatea 2020.jpg30 de jurnalisti specializati in sanatate, 20 de lectori din sistemul medical si nu numai, peste 50 de comunicatori din industria de sanatate s-au reunit intre 1 si 4 septembrie la Mamaia, la Scoala de vara Tarus Media, cu scopul declarat de a remodela jurnalismul de Sanatate.

Temele extrem de variate au fost astfel concepute incat sa ajute jurnalistul, dar si specialistul, sa transmita mesajul corect atat catre actorii din sistemul medical, dar si catre opinia publica.

Politicile si strategiile europene privind managementul bolilor cornice, prezentate
de dr Victor Olsavzky – seful Biroului OMS in Romania dar si de europarlamentarii
Petru Luhan si Cristian Busoi, au fost foarte apreciate de jurnalisti datorita statisticilor si raportarilor permanente la situatia din Romania. Dezbateri aprinse a starnit controversatul subiect al infectiilor nosocomiale adus in discutie de consilierul personal al ministrului Sanatatii, conf. Dr. Molnar Geza, dar si de dr. Mihaela Mosnegutu, directorul medical al Antibiotice SA.

Eterna problema a raportuluim cost – eficienta, altfel spus „inovative sau generice?”, a fost tema aleasa de reprezentantii industriei farmaceutice – Dr. Sorin Popescu (corporate affairs manager Amgen) si Cristian Lutan (director executiv ARPIM). Complementar acestei teme a fost subiectul ales de dr Ioana Bianchi, consilierul presedintelui CNAS, care a tratat transparenta in selectarea pe liste si compensarea
medicamentelor in Romania, comparativ cu Franta. Un interes deosebit a fost manifestat atat de ziaristi, cat si de ceilalti participanti pentru prezentarea directorului general CEGEDIM, Petru Craciun – Sustenabilitatea sistemului de sanatate.

Pacientul bine informat a fost in centrul prezentarilor doctorului Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului si Annei Wagstaff, assistant editor, Cancer World Magazine.Sesiunea dedicata strategiilor de comunicare si informare a dat participantilor posibilitatea sa interactioneze cu comunicatori consacrati in domeniul medical: Dr John Lister, profesor de Health Journalism la Coventry University UK, Prof Dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, Prof. Dr Nicolae Bacalbasa, purtator de cuvant la Spitalul Clinic Judetean Galati, Mirela Matyas specialist in comunicare, director general Qubic Group.