Selectarea și utilizarea adecvată a consumabilelor și echipamentelor este esențială pentru igienizarea eficientă a mediului. Există diferite tipuri de produse disponibile pentru curățarea suprafețelor, toate având proprietăți, avantaje și dezavantaje distincte față de utilizarea lor potențială în domeniul sănătății.
Proprietăți ideale
Este necesar ca produsele utilizate pentru curățarea mediului de îngrijire a sănătății să fie:
Netoxice: nu ar trebui să fie iritante pentru pielea sau membranele mucoase ale utilizatorului, vizitatorilor și pacienților. Drept urmare, se vor alege doar produsele cu cel mai scăzut rating de toxicitate.
Ușor de utilizat: instrucțiunile de pregătire și utilizare trebuie să fie simple și să conțină informații despre componența produslui.
Miros acceptabil: nu ar trebui să aibă mirosuri deranjante pentru utilizatori și pacienți.
Solubilitate: trebuie să fie ușor solubil în apă (caldă și rece).
Economic/cost redus: ar trebui să fie accesibil.
Proprietăți ideale suplimentare pentru produsele de curățare:
- Eficient: ar trebui să îndepărteze murdăria, pământul și diverse substanțe organice.
- Ecologic: nu ar trebui să provoace poluarea mediului la eliminare; biodegradabile.
Proprietăți ideale suplimentare pentru dezinfectanți:
- Spectru larg: ar trebui să aibă o gamă largă de antimicrobiene, inclusiv acei agenți patogeni care sunt cauze comune ale infecțiilor și focarelor.
- Acțiune rapidă: ar trebui să acționeze rapid și să aibă un timp de contact scurt.
- Rămâne umed: ar trebui să mențină suprafețele umede suficient de mult pentru a îndeplini timpii de contact recomandati cu o singură aplicare.
- Nu este afectat de factorii de mediu: ar trebui să fie activ în prezența unor urme de materie organică (de exemplu, sânge) și compatibil cu materiale de curățare (de exemplu, cârpe) și produse (de exemplu, detergenți) și alte substanțe chimice întâlnite în utilizare.
- Compatibilitate cu materialele: ar trebui să se dovedească compatibil cu suprafețele și echipamentele comune de îngrijire a sănătății.
- Persistență: ar trebui să aibă efect antimicrobian rezidual pe suprafața tratată.
- Cleaner: ar trebui să aibă unele proprietăți de curățare.
- Neinflamabil: ar trebui să aibă un punct de aprindere mai mare de 65°C.
- Stabilitate: trebuie să fie stabil în concentrație și diluție de utilizare.
Dezinfectanți profesionali pentru spitale
Între cele mai bune practici pentru produsele de curățare a mediului (de exemplu, detergenți, dezinfectanți) se regăsesc:
- Elaborarea și menținerea unei liste de produse de curățare a mediului aprobate în politica de curățare a unității, precum și o listă a furnizorilor aprobați (de exemplu, producători, distribuitori).
- Minimizarea numărul de produse diferite de curățare a mediului. Menționând clar acest lucru în politica de curățenie a unității va:
- simplifica procesul de curățare a mediului
- minimizarea cerințele de pregătire pentru personalul de curățenie
- reducerea potențialul de erori în pregătire și utilizare
- Depozitarea produsele de curățare a mediului într-un mod care:
- elimină riscul de contaminare și degradare
- minimizează contactul cu personalul (de exemplu, inhalare, contact cu pielea)
- Gestionarea produsele de curățare a mediului conform fișei cu date de securitate a produsului.
- Pregătirea soluțiilor de curățare și dezinfectare conform instrucțiunilor producătorului. Pregătirea concentrațiilor de concentrație mai mare sau diluarea dincolo de recomandări poate prezenta un risc inutil pentru pacienți, personal, vizitatori și mediu.
- Selectarea produselor de curățare a mediului care să nu deterioreze suprafețele și echipamentele de curățat și dezinfectat.
GLUTACIDE® – Dezinfectant concentrat
Produse de curățare
Produsele de curățare includ săpun lichid, detergenți enzimatici și detergenți. Acestea îndepărtează materialul organic (de exemplu, murdăria, fluidele corporale) și suspendă grăsimea sau uleiul. Acest lucru se realizează prin combinarea produsului de curățare cu apă și folosind acțiuni mecanice (de exemplu, spălare și frecare).
Pentru majoritatea procedurilor de curățare a mediului, se vor selecta detergenți neutri (pH între 6 și 8) care sunt ușor solubili (în apă caldă și rece).
Există, de asemenea, produse de curățenie specializate, care pot oferi avantaje pentru anumite zone sau materiale din cadrul unității de îngrijire a sănătății (de exemplu, produse de curățare pentru baie/toaletă, lustruit podele, produse de curățat sticlă). Cu toate acestea, se vor lua în considerare produsele specializate de la caz la caz, cântărind avantajele și dezavantajele (de exemplu, costul suplimentar) și capacitatea unității de a asigura depozitarea, pregătirea și utilizarea corectă.
Dezinfectanți
Dezinfectanții se utilizează doar după curățare și nu sunt înlocuitori pentru produsele destinate curățeniei, cu excepția cazului în care sunt un produs combinat detergent-dezinfectant. Detergent dezinfectant enzimatic concentrat
Înainte de a dezinfecta, se va utiliza un produs de curățare pentru a îndepărta toate materialele organice. Dezinfectarea de nivel scăzut este în general adecvată pentru procedurile de curățare a mediului, dar există cazuri specifice în care este necesară dezinfecția la nivel intermediar cu proprietăți sporicide (de exemplu, C. difficile).
Dezinfectanții obișnuiți de nivel scăzut și mediu care pot fi utilizați pentru suprafețele de mediu în mediile de îngrijire medicală includ:
- compuși cuaternari de amoniu
- alcool (etil sau izopropilic)
- agenți de eliberare a cloruluiKlinoChlor Tabs – tablete efervescente clorigene
- peroxid de hidrogen îmbunătățit
În practică, avantajele și dezavantajele fiecărui produs vor trebui cântărite cu alți factori, inclusiv disponibilitatea și costul.
Nu se vor utiliza pentru dezinfectarea suprafețelor de mediu și a echipamentelor necritice de îngrijire a pacienților:
- sterilizant chimic lichid sau dezinfectanți de nivel înalt (de exemplu, glutaraldehidă, acid peracetic, ortoftaldehidă)
- antiseptice (de exemplu, clorhexidină, iodofori)
- fenolici (datorită toxicității ridicate)
Detergenți-dezinfectanți combinați
Produsele combinate (într-o etapă) detergent-dezinfectant pot fi utilizate în general în locul unui proces în două etape (detergent și produs dezinfectant separat) atunci când dezinfecția este indicată pentru proceduri specifice de curățare a mediului.
Când se folosește un produs combinat pentru curățarea mediului, se recomandă utilizarea periodică (adică, în mod programat) a unei etape de clătire pentru a îndepărta reziduurile de pe suprafețe. În plus, trebuie verificat ca produsul combinat să rămână umed pe suprafață pentru timpul de contact necesar (pentru a finaliza procesul de dezinfectare). În acest scop, se vor verifica informațiile de pe eticheta produsului pentru a obține timpul de contact corect.
KLINTENSIV® – Detergent dezinfectant concentrat
Pregătirea produselor de curățare a mediului
Produsele de curățare a mediului sunt adesea vândute ca formule concentrate care sunt diluate (adică, combinate cu apă) pentru a se obține o soluție finală. În acest caz, se vor considera indicațiile următoare:
- Se vor pregăti întotdeauna soluțiile conform instrucțiunilor producătorului. Majoritatea substanțelor chimice (inclusiv produsele de curățare) funcționează la o diluție optimă – prea diluate sau prea concentrate afectează eficacitatea produsului și pot prezenta riscuri inutile pentru personal, pacienți, vizitatori și mediu.
- Se vor pregăti întotdeauna produse de curățare a mediului în zonele desemnate pentru servicii de curățare a mediului (de exemplu, un spațiu dedicat, securizat, care nu este utilizat în alte scopuri).
- Se vor oferi instrucțiuni simple (de exemplu, proceduri standard de operare pentru prepararea soluțiilor conform instrucțiunilor producătorului).
- Echipamentul personal de protecție poate fi necesar pentru prepararea soluțiilor, în special pentru dezinfectanți (de exemplu, hipoclorit de sodiu).
- Pentru prepararea soluțiilor ar trebui să se folosească recipiente standardizate (pentru măsurarea soluțiilor) și suporturi ilustrate ușor de utilizat (de exemplu, postere).
Dacă este fezabil, este foarte recomandată:
- Pregătirea soluțiilor cu un sistem automat de distribuire care este calibrat în mod regulat. Diluarea și amestecarea manuală sunt mai mult supuse erorilor.
- Utilizarea de benzi de testare pentru a confirma concentrațiile corecte de soluții (de exemplu, pentruprodusele pe bază de clor).
Soluțiile sunt în general pregătite în loturi în recipiente mari, care sunt apoi transferate în recipiente mai mici, portabile (de exemplu, sticle, găleți) pentru procedurile zilnice de curățare. Soluțiile pot fi, de asemenea, pregătite direct în găleți pentru curățarea de mediu a podelelor, dacă este disponibilă o găleată de dimensiuni standard.
Toate recipientele utilizate pentru depozitarea soluțiilor de produse de curățare a mediului trebuie:
- să fie curat, etichetat clar și să aibă o dată de expirare bazată pe instrucțiunile producătorului pentru stabilitate.
- trebuie curățată și uscată temeinic înainte de reumplere.
- nu trebuie să fie niciodată completat – se vor folosi până la data de expirare indicată (după care ar trebui să fie aruncat) sau până când recipientul este gol, oricare dintre acestea survine primul.
Materiale și echipamente pentru curățarea mediului din spitale
Produsele și echipamentele esențiale pentru curățarea mediului includ:
Materiale pentru curățarea suprafețelor:
- containere portabile (de exemplu, sticle, găleți mici) pentru depozitarea produselor de curățare a mediului (sau soluții)
- lavete de curățare a suprafețelor.
Produse pentru curățarea podelei:
- mop sau racletă de curățare cu cârpă pentru podea
- găleți
- semne de avertizare pentru podeaua umedă.
În general, toate consumabilele și echipamentele sunt reutilizabile, dar spitalele pot alege, de asemenea, să folosească consumabile de unică folosință (de exemplu, lavete) pentru anumite sarcini de curățare sau acolo unde resursele permit. Echipamentul de curățare ar trebui să fie:
- potrivite pentru scopul propus
- curățat și depozitat uscat între utilizări
- folosit corect
- bine intretinut;
Se va lua în considerare achiziționarea de consumabile și echipamente suplimentare, cum ar fi perii de toaletă sau tampoane abrazive pentru curățarea anumitor suprafețe sau zone. Unele facilități ar putea avea, de asemenea, acces la echipamente mai sofisticate, cum ar fi mașinile de curățat podea sau aspiratoarele cu filtre de înaltă eficiență pentru particule de aer (HEPA).
Lavetele pentru curățarea suprafețelor trebuie să fie din bumbac sau din microfibră (se pot folosi șervețele de unică folosință dacă resursele permit). Spitalul se va aproviziona cu o cantitate suficientă de lavete în culori diferite pentru a permite codificarea culorilor: de exemplu, o culoare pentru curățare și o a doua culoare pentru dezinfectare. Codarea culorilor previne, de asemenea, contaminarea încrucișată între zone, cum ar fi de la toalete la zonele pentru pacienți sau zonele de izolare la zonele generale pentru pacienți. De exemplu, lavetele roșii ar putea fi folosite special pentru zonele de toaletă, albastre pentru zonele generale ale pacienților și galbene pentru zonele de izolare.
GLUTANOL® RTU – Dezinfectant pentru suprafețe și instrumentar
Zona servicii de curatenie a mediului
Desemnați cel puțin o zonă de servicii de curățare a mediului în cadrul unității pentru pregătirea, depozitarea și reprocesarea echipamentelor și consumabilelor de curățare reutilizabile. Această zonă nu trebuie utilizată în alte scopuri. Pentru facilitățile cu mai multe etaje, cea mai bună practică este să aveți una dintre aceste zone la fiecare etaj.
Zona desemnată pentru produsele de curățare și dezinfectare
Acest spațiu special amenajat pentru depozitarea tuturor substanțelor destinate igienizării suprafețelor și instrumentarului va îndeplini, în mod obligatoriu, următoarele caracteristici:
- să fie bine ventilat și iluminat (iluminat sau acces la fereastră)
- să fie marcat cu un semn de pericol biologic pe uşă
- să aibă o alimentare adecvată cu apă (acces la apă caldă și rece, dacă este posibil)
- să aibă o chiuvetă/un scurgere de podea pentru eliminarea în siguranță a soluțiilor uzate
- să fie proiectate astfel încât, ori de câte ori este posibil, gălețile să poată fi golite în chiuveta/canalele de scurgere din podea fără a le ridica sau a crea stropi
- să existe o chiuvetă dedicată spălării mâinilor, folosită numai pentru spălarea mâinilor
- să aibă suficient spațiu pentru a menține reprocesarea (zonele murdare) separate de zonele de depozitare pentru echipamentele curățate
- să fie ușor accesibil în raport cu zonele pe care le deservește (adică, ușor accesibil în întreaga unitate)
- să fie dimensionate corespunzător cantității de materiale, echipamente și substanțe chimice depozitate în încăpere/zonă
- nu se va depozita niciodată îmbrăcăminte personală sau accesorii de îngrijire, alimente sau băuturi
- să aibă încuietori montate pe toate ușile pentru a restricționa accesul numai personalului de curățenie
- toate suprafețele trebuie să fie lavabile (pardoseli, pereti, rafturi).
Sursa: https://www.cdc.gov/hai/prevent/resource-limited/supplies-equipment.html