senat.jpgSenatorii au adoptat, luni, proiectul de lege prin care este introdus aşa-numitul tichet moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu scopul de a creşte nivelul resurselor financiare din domeniu. Plenul Senatului a aprobat raportul de admitere formulat de Comisia de sănătate, precum şi proiectul de lege, cu 53 de voturi pentru şi 51 împotrivă.

Senatorul PNL Minerva Boitan a susţinut că proiectul de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost iniţiat de Guvern într-un „moment nepotrivit”, solicitând retrimiterea acestuia la comisia de specialitate pentru un raport suplimentar. Solicitarea acesteia a fost, însă, respinsă de senatori, cu 52 de voturi împotrivă şi 49 pentru.

„Iniţiativa introduce o taxă de accesare în sistem de 600 de lei pe an. E un moment total nepotrivit. S-a făcut în pripă, ştiind că ne aflam într-un sistem subfinanţat. Ştim că există coplata şi la nivelul altor ţări din UE, dar considerăm că nu aceasta este modalitatea prin care vom creşte resursele din sistem. Proiectul nu a fost analizat şi de economişti, iar acest lucru se vede. De aceea, solicit retrimiterea lui la comisie”, a declarat senatorul liberal.


De asemenea, preşedintele Comisiei de sănătate, Ion Rotaru (PSD), a susţinut că proiectul Guvernului impune „nişte biruri suplimentare”, care nu vor reuşi să rezolve problemele sistemului de sănătate din România. „Într-adevăr, acest proiect vine într-un moment foarte nepotrivit, când impozităm pensiile, când scădem salariile. Aceste biruri suplimentare vor fi resimţite de cei cu venituri reduse, dar nu vor rezolva problema sistemului. Nu prin impunerea unei noi taxe vom rezolva problema, ci prin acordarea finanţării necesare sistemului de sănătate”, a susţinut Rotaru, adăugând că impunerea coplăţii ar putea crea în rândul pacienţilor un sentiment de reţinere în a se prezenta la medic „pentru a nu fi obligaţi să plătească”.


Senatorul UDMR Tiberiu Gunthner a afirmat că în România funcţionează şi la acest moment coplata, însă, aceasta este „la negru”. „Sistemul de coplată funcţionează şi acum, dar la negru. El este unul dintre stâlpii sistemului de sănătate din România. Nu cred că are rost să închidem ochii şi să spunem că nu este aşa. Există, aşadar, din partea populaţiei, disponibilitatea de a contribui suplimentar atunci când sistemul o cere. Sigur, introducerea coplăţii nu va înlocui total plata serviciilor medicale la negru, dar ar putea aduce mai multă disciplină în sistem”, a spus Gunthner.


Proiectul de lege prevede obligativitatea coplăţii pentru toţi asiguraţii, cu excepţia copiilor, până la 18 ani, dar şi a tinerilor până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi sau absolvenţi, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, a ucenicilor sau a studenţilor dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate şi pensionarii care au venituri de până la 700 de lei lunar. Legea mai stabileşte că suma maximă a coplăţii într-un an calendaristic va fi de 600 de lei, după această valoare asiguraţii beneficiind de servicii medicale gratuite.

Valoarea coplăţii, lista serviciilor medicale pentru care se va încasa aceasta, precum şi data de la care se va aplica vor fi stabilite prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Conform proiectului legislativ, contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale şi normele de aplicare a acestuia vor fi elaborate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Senatul a fost sesizat cu acest proiect de lege, în calitate de primă Cameră, la începutul lunii decembrie, anul trecut. AGERPRES