Ca și in anii trecuti, programele nationale de sanatate se finanteaza de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii Publice, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si din transferuri din bugetul aprobat Ministerului Sanatatii Publice catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Programele nationale au au fost structurate pe doua mari categorii:
I. Programe nationale de sanatate de evaluare, profilactice și cu scop curativ finantate din bugetul MSP
II. Programe nationale de sanatate de evaluare, profilactice și cu scop curativ finantate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate
Incepand cu acest an, tratamentul in spital si ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice se va finanta exclusiv din bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Va fi continuata descentralizarea programelor de sanatate cu descentralizarea programului HIV/SIDA. Asigurarea accesului la medicamente pentru tratamentul in regim ambulatoriu al bolnavilor cu infectii HIV/SIDA se va realiza si prin farmacii cu circuit deschis aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
De asemenea, testele de diabet vor putea fi și ele achizitionate din farmaciile cu circuit deschis aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate. Tot in cadrul programului de diabet, a fost introdusa ca analiza gratuita hemoglobina glicozilata
Ca și la celelalte medicamente de pe piata, pentru medicamentele eliberate in regim ambulatoriu in cadrul programelor nationale de sanatate prescrierea se va face pe denumire comerciala.
Va fi finantat pentru prima data un program special pentru tratamentul bolilor rare. Anul acesta sunt prevazuti de la bugetul de stat 6 milioane de lei pentru tratamentul acestor bolnavi, si daca va avea posibilitatea, MSP va suplimenta acesta suma. De asemenea, tot ca noutate, apare un Program de diagnostic și tratament cu ajutorul echipamentelor de inalta performanta, finantat tot de la bugetul de stat cu 12.000 RON.
In premiera, in acest an vor incepe programele de screening pentru cancerul mamar si de col uterin. In cadrul programului national de imunizare, MSP propune o noua schema de vaccinare (vaccinul tetravalent), care presupune o singura intepatura pentru mai multe imunizari simultane.