Menținerea igienei mâinilor a fost stabilită ca fiind crucială pentru reducerea colonizării și incidenței bolilor infecțioase la toate populațiile. Respectarea recomandărilor privind igiena mâinilor este considerată a juca un rol semnificativ în scăderea riscului de infecții gastroenterice și respiratorii. Igiena strictă a mâinilor este și mai importantă pentru lucrătorii din domeniul sănătății, deoarece mâinile contaminate pot ajuta la transmiterea microorganismelor de la pacient la pacient, ceea ce duce la creșterea morbidității, mortalității și a costurilor asociate cu infecțiile asociate asistenței medicale.

Există dovezile clare care sugerează că igienizarea mâinilor reduce semnificativ transmiterea agenților patogeni asociați asistenței medicale și incidența infecțiilor nosocomiale. În ciuda faptului că subliniază importanța igienei mâinilor, studii recente arată o respectare slabă a igienei mâinilor în mediile medicale. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), igiena mâinilor cuprinde curățarea mâinilor folosind apă și săpun, spălarea mâinilor cu antiseptice, dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool sau antiseptice chirurgicale pentru mâini.

În zilele noastre, dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool sunt din ce în ce mai folosiți în locul săpunului și apei pentru igiena mâinilor în instituțiile medicale. Ușurința lor de utilizare, disponibilitatea crescută și eficacitatea dovedită sunt câteva dintre motivele pentru care dezinfectanții câștigă popularitate. Într-un studiu, o campanie de igiena a mâinilor la nivelul întregului spital, cu accent special pe dezinfecția mâinilor pe bază de alcool la pat, a dus la o îmbunătățire susținută a respectării igienei mâinilor, care coincide cu reducerea infecțiilor nosocomiale și a transmiterii agenților patogeni.

Cu toate acestea, este important de reținut faptul că eficacitatea dezinfectanților pentru mâini depinde de tipul de ingrediente folosite, de cantitatea aplicată, de tehnica utilizată și de consistența utilizării. Există și situații în care aceste produse nu sunt ideale, de exemplu, în prevenirea răspândirii anumitor infecții rezistente la alcool sau când mâinile sunt semnificativ murdare, iar încărcătura bacteriană este prea mare.

Dezinfectați pe bază de alcool pentru mâini și tegumente

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește un gel pentru mâini pe bază de alcool ca un preparat care conține alcool (lichid, gel sau spumă) conceput pentru aplicarea pe mâini pentru a inactiva microorganismele și/sau a suprima temporar creșterea acestora. Astfel de preparate pot conține unul sau mai multe tipuri de alcool, alte ingrediente active cu excipienți și umectanți. KLINTENSIV® – Gel dezinfectant pentru mâini

Antisepticele pentru mâini pe bază de alcool conțin în cea mai mare parte izopropanol, etanol, n-propanol sau un amestec al acestora ca ingrediente active. Activitatea antimicrobiană a alcoolilor este atribuită capacității lor de a denatura și coagula proteinele. Acest lucru face ca microbii să-și piardă straturile de protecție și să devină nefuncționali. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă formulări care conțin 80% (procent volum/volum) etanol sau 75% alcool izopropilic; totuși, în general, dezinfectanții care conțin 60 până la 95% alcool sunt acceptabili. Procentele recomandate de etanol și alcool izopropilic sunt menținute la 80% și 75% deoarece aceste valori se află la mijlocul intervalului acceptabil.

În mod paradoxal, concentrațiile mai mari decât cele recomandate sunt, de asemenea, mai puțin puternice, deoarece proteinele nu sunt denaturate ușor fără prezența apei. Concentrațiile de alcool din soluțiile antiseptice pentru mâini sunt adesea exprimate ca procente în volum și rareori ca procente în greutate. Un studiu efectuat pe etanol 85% (greutate/greutate) a arătat că un timp de contact de 15 secunde a fost suficient pentru a reduce bacteriile gram-pozitive și negative.

Cercetările sugerează că alcoolii sunt rapid germicide atunci când sunt aplicați pe piele, dar nu au activitate reziduală persistentă vizibilă. Cu toate acestea, s-a documentat că regenerarea bacteriilor are loc lent după utilizarea sa. Acest lucru se poate datora efectului subletal pe care l-ar fi avut alcoolul asupra bacteriilor reziduale. Adăugarea de clorhexidină, octenidină sau triclosan la cremele de mâini pe bază de alcool poate avea ca rezultat și o protecție oarecum persistentă. Clorhexidina 4% a demonstrat activitate bactericidă persistentă împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină timp de până la 4 ore de la aplicare.

Etanolul, cel mai comun ingredient al alcoolului, pare a fi cel mai eficient alcool împotriva virușilor, în timp ce propanolul este considerat un alcool bactericid mai bun. Combinația de alcooli poate avea, de asemenea, un efect sinergic. Concentrația de alcool din dezinfectanții pentru mâini își schimbă, de asemenea, eficacitatea, un studiu care demonstrează că un frec de mâini cu conținut de 85% etanol a fost semnificativ mai bun la reducerea populațiilor bacteriene decât preparatele cu 60% până la 62% etanol. De asemenea, conține adesea umectanți, cum ar fi glicerina, care ajută la prevenirea uscăciunii pielii și emolienți sau hidratanți, cum ar fi aloe vera, care ajută la înlocuirea unei părți din apa îndepărtată în timpul utilizării. Niciunul dintre alcoolii menționați mai sus nu a demonstrat un potențial de rezistență bacteriană dobândită și, prin urmare, sunt considerați extrem de eficace pentru utilizarea repetată în medii medicale. SENSE – Gel dezinfectant pentru mâini

Indicații pentru utilizarea dezinfectanților pentru mâini și tegumente

Dezinfectanții pe bază de alcool sunt foarte eficienți în distrugerea rapidă a diferiților agenți patogeni și fără a fi nevoie de apă, instalații sanitare și de uscare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, alcoolul are o activitate excelentă împotriva bacteriilor gram-pozitive, bacteriilor gram-negative, virușilor înveliți, virușilor neînveliți, micobacteriilor și chiar ciupercilor. Numeroase studii au documentat, de asemenea, activitatea antimicrobiană a alcolului și eficacitatea în eliminarea tulpinilor clinice de  Acinetobacter baumannii, Staphylococcus aureusrezistent la meticilină, Escherichia coli,  Enterococcus faecalis,  Pseudomonas aeruginosa și Candida aluginosa.

Un studiu publicat în  Journal of Infectious Diseases  a evaluat activitatea virucidă a dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool împotriva agenților patogeni virali reamergenți, cum ar fi virusul Ebola, virusul Zika, coronavirusul sindromului respirator acut sever (SARS-CoV) și mijlocul. Acesta a stabilit că acești agenți patogeni, precum și alți viruși înveliți, ar putea fi, de asemenea, alcool inactivat eficient. Acest lucru sprijină și mai mult utilizarea dezinfectanților pe bază de alcool în instituțiile de asistență medicală și în focarele virale. Mai recent, dezinfectanții pe bază de alcool sunt, de asemenea, considerați eficienți în prevenirea transmiterii de la mână la membrana mucoasă a SARs-CoV-2, agentul patogen responsabil de pandemia COVID-19 în întreaga lume. NAPKLIN WIPES® Șervețele dezinfectante pentru mâini, 85% alcool

Ținând cont de acoperirea sa excelentă împotriva aproape tuturor agenților patogeni și de lipsa dezvoltării rezistenței, dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool pot fi utilizați în diferite setari, inclusiv clinici, spitale, unități de îngrijire acută, centre medicale de urgență, unități mobile de asistență medicală și case de bătrâni și comunitatea în general.

Contraindicații

În general, alcoolul este considerat mai sigur decât detergenții. Chiar dacă contraindicația absolută a dezinfectanților de mâini pe bază de alcool este limitată la reacții alergice severe (cum ar fi anafilaxia la alcoolii alifatici), există câteva preocupări cu privire la utilizarea acestuia. În ciuda adăugării de emolienți și creme hidratante la preparatele moderne, alcoolul este asociat cu o varietate de reacții ale pielii.

Dermatita iritantă de contact, care poate varia în intensitate de la ușoară la îngrijorătoare, se poate prezenta sub formă de uscăciune, mâncărime, iritație, prurit și crăpare a pielii. În mod similar, dermatita alergică de contact poate varia, de asemenea, de la simptome ușoare la severe și poate fi uneori însoțită de detresă respiratorie. Chiar dacă este raportat mai puțin pe scară largă, sindromul de urticarie de contact a fost, de asemenea, asociat cu utilizarea dezinfectantului cu alcool. Se prezintă sub formă de umflare, roșeață, senzație de arsură, furnicături și/sau mâncărime în câteva minute (până la o oră) după aplicarea alcoolului. Această reacție urticariană este localizată și se caracterizează prin erupție. Cercetările indică faptul că etanolul tinde să fie mai puțin iritant decât n-propanolul sau izopropanolul.

Unele studii au pus, de asemenea, problema posibilelor efecte asupra sănătății legate de alcoolizarea neintenționată (prin inhalare și contact cutanat) de la utilizarea profesională frecventă a dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool. Alte studii au documentat, de asemenea, niveluri măsurabile de alcool la lucrătorii din domeniul sănătății care și-au igienizat mâinile de 30 de ori pe zi. Aceste niveluri sunt considerate bine în zona sigură; cu toate acestea, cercetări suplimentare sunt justificate pentru a analiza și a evalua în continuare riscurile și efectele pe termen lung asupra sănătății asupra făților lucrătorilor medicali gravide.

Chiar dacă nu sunt considerate o contraindicație, dezinfectanții pe bază de alcool s-au dovedit a fi inferiori apei și săpunului împotriva anumitor agenți patogeni. De exemplu, alcoolul are o activitate foarte slabă împotriva oochisturilor de protozoare, anumitor viruși neîncapsulați (non-lipofile) și sporilor bacterieni. Cryptosporidium, un parazit pe bază de apă considerat o cauză importantă a focarelor de diaree în grădinițe, nu este ucis eficient de alcool. În mod similar, dezinfectanții pentru mâini pe bază de alcool sunt, de asemenea, considerați ineficienti împotriva norovirusului, un virus ARN cu sens pozitiv monocatenar neînvelit.

Un studiu a găsit chiar o asociere între utilizarea alcolului pentru igiena de rutină a mâinilor și un risc crescut de apariție a focarelor de norovirus. În ciuda faptului că produsele dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool sunt considerate relativ necorespunzătoare împotriva virușilor neînveliți, a fost documentată activitatea in vivo împotriva unor viruși neînveliți. Studiile au constatat că dezinfectanții cu alcool reduc titrurile de infectivitate a 3 viruși neînveliți, și anume, rotavirus, adenovirus și rinovirus.

Alte studii au indicat, de asemenea, că adăugarea de acid la dezinfectanții de mâini pe bază de alcool îmbunătățește substanțial eficacitatea etanolului împotriva poliovirusului, calicivirusului, poliomavirusului și coxsackievirusului. Un alt agent patogen împotriva căruia dezinfectanții pe bază de alcool s-au dovedit a fi ineficiente sunt sporii de Clostridium difficile. Sporii bacterieni sunt considerați unele dintre cele mai robuste organisme de ucis, iar studiile au demonstrat că spălarea mâinilor cu săpun este superioară utilizării dezinfectantului pentru mâini pe bază de alcool. ALCHOSEPT® – Dezinfectant pentru maini si tegumente

Alte domenii potențiale de îngrijorare legate de utilizarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool sunt efectele bactericide și virucide inadecvate sub unghiile lungi și mâinile vizibil murdare.

Compoziția dezinfectanților pe bază de alcool

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat două formulări pentru dezinfectanții de mâini pe bază de alcool, ținând cont de rentabilitatea și activitatea microbicidă a acestora.

Formularea I

Pentru a face concentrații finale de etanol 80% v/v, glicerol 1,45% v/v, peroxid de hidrogen (H2O2) 0,125% v/v.

Se va lua un recipient gradat de 1000 ml și se vor respecta următorii pași:

  • Pasul 1: Se adaugă 833,3 ml de etanol 96% în balon
  • Pasul 2: Se adaugă 41,7 ml de peroxid de hidrogen 3% (H2O2)
  • Pasul 3: Se adaugă 14,5 ml de glicerol 98%.
  • Pasul 4: Se completează recipientul până la marcajul de 1000 ml cu apă distilată și se amestecă ușor.

Formulare II

Pentru a face concentrațiile finale de alcool izopropilic 75% v/v, glicerol 1,45% v/v, peroxid de hidrogen 0,125% v/v.

Se va lua un recipient gradat de 1000 ml și se vor respecta următorii pași:

  • Pasul 1: Se adaugă 751,5 ml de alcool izopropilic 99,8% în balon
  • Pasul 2: Se adaugă 41,7 ml de peroxid de hidrogen 3% (H2O2)
  • Pasul 3: Se adaugă 14,5 ml de glicerol 98%.
  • Pasul 4: Se completează recipientul până la marcajul de 1000 ml cu apă distilată și se amestecă ușor.

Alte substanțe chimice care pot fi prezente în unele formulări includ aloe vera, creme hidratante, clorhexidină, triclosan, acizi și alți alcooli. Sigur, o metodă mult mai practică este utilizarea produselor gata preparate, însă este obligatorie alegerea doar a dezinfectanților aprobați de Comisioa pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății. Dezinfectanți medicali profesionali

Tehnica de aplicare a dezinfectanților pentru mâini

Eficacitatea dezinfectanților pentru mâini depinde de tehnica de aplicare și de utilizarea acesteia. Chiar dacă nu există linii directoare stricte, cei mai mulți specialiști sugerează aplicarea dezinfectantul pe palmă și frecarea pe ambele mâini până când acestea sunt uscate. Mai multe studii au comparat cantitatea necesară pentru a fi eficientă și au existat recomandări variate, variind de la 1,1 ml la 3,0 ml. FDA recomandă o cantitate de 2,4 ml ca fiind suficientă. În mod similar, timpul de aplicare variază, de asemenea, de la 15 secunde la 30 de secunde, majoritatea datelor fiind undeva la mijloc. Trebuie avut grijă atunci când utilizați dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool în medii clinice, deoarece unele pompe nu eliberează volumul recomandat de dezinfectant cu o singură utilizare.

Posibile riscuri și complicații

O preocupare cu privire la utilizarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool este ingerările neintenționate la copii. Dezinfectanții pentru mâini pe bază de etanol pot provoca intoxicații cu alcool dacă o persoană înghite mai mult de câteva guri. Mai multe studii au descoperit că ingestia de etanol din dezinfectanții pentru mâini poate induce intoxicație și hipoglicemie la copii.

Utilizarea dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool este, de asemenea, asociată cu un risc mic, dar măsurabil, de incendii și arsuri. Vaporii de alcool pot fi ușor inflamabili și trebuie avut grijă să utilizați departe de foc. În plus, personalul care aplică astfel de produse trebuie să păstreze o distanță sigură față de aplicarea incendiilor, deoarece există riscul de arsură a pielii.

Concluzii: Diminuarea riscului de infecții și crearea unui mediu igienic în spitale

Nu mai există nicio îndoială că igiena mâinilor poate reduce ratele de transmitere a agenților patogeni. Spălarea mâinilor nu este adesea practică și, prin urmare, utilizarea alternativă a dezinfectanților cu alcool poate depăși această reținere. Dezinfectanții cu alcool pot fi folosiți atât în ​​afara, cât și în interiorul unităților de asistență medicală, deoarece ucid majoritatea microorganismelor mai bine decât doar săpunul și apa.

Produse profesionale pentru igienizare și dezinfectarea mâinilor

Există mai multe formule de dezinfectanți cu alcool care sunt disponibile sub formă de gel, spumă sau preparate lichide. Toți lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui nu numai să folosească dezinfectante cu alcool în mod regulat, ci și să educe publicul cu privire la beneficiile acestora. În câteva secunde, alcoolul poate ucide majoritatea bacteriilor care nu formează spori și poate reduce ratele de infecții. Datele arată că dezinfectanții cu alcool îmbunătățesc cu siguranță igiena mâinilor și reduc transmiterea microorganismelor în mediul spitalicesc. Problema majoră cu utilizarea dezinfectanților cu alcool este lipsa de conștientizare; astfel, este nevoie de educație și de întărire constantă cu privire la beneficiile sale.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513254/