Casa de Asigurari de Sanatate Mures a solicitat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate majorarea creditelor de angajament cu termen de plata in anul 2010 pentru medicamentele gratuite si compensate, intrucat sumele disponibile acopera consumul de medicamente doar pana vineri.

Suma solicitata de CAS Mures este de 12.700.000 lei si ar fi necesara pentru acoperirea costului medicamentelor si materialelor necesare pana la finele acestui an.

Conducerea CAS Mures a aratat, joi, ca la medicamente pentru boli cronice cu risc crescut s-a solicitat o majorare a creditelor de angajament in valoare de 1.900.000 lei – pentru programul national de oncologie, iar la materialele sanitare specifice utilizate in programele nationale de sanatate s-a cerut suma de 525.000 lei – la programul national de diabet.


Prefectul judetului Mures, Marius Pascan, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca a incercat sa abordeze acest subiect inclusiv in cadrul ultimei videoconferinte organizate de ministrul interimar al Ministerului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, insa a fost intrerupt.


”Am facut demersuri repetate de mai bine de o luna de zile catre Ministerul Sanatatii solicitand sa fie analizata situatia de la Casa Judteana de Asigurari de Sanatate Mures intrucat angajamentele de credit pentru medicamentele compensate ca si pentru Programul National de Oncologie precum si pentru Diabet (Programul National de Diabet – n.r.) au fost depasite. Mai exact in aceasta saptamana CJAS Mures a ramas fara fonduri pentru a aloca acesti bani pentru cei care solicita medicamente compensate si programele nationale de care spuneam. Nu am gasit inca o formula, nu am primit un raspuns de la Ministerul Sanatatii si m-am adresat, implicit in videoconferinta, ministrului Vasile Blaga, rugandu-l sa determine o mai mare atentie pe acest subiect, avand in vedere ca vin si Sarbatorile, e si sezonul rece si astfel cererea de medicamente este mai mare”, a spus prefectul. Pascan a aratat ca asteapta in continuare sa vada daca se gaseste o solutie, deoarece situatia este similara si la nivelul centrelor universitare mari din tara. “Speram sa se gaseasca o solutie si sa nu ramanem la sfarsit de an fara aceste alocari atat de necesare”, a conchis Marius Pascan. AGERPRES