Cartea lunii: ”Cuprind mulțimi” – Miliardele de microbi din noi și felul în care ne modelează viața

”Cuprind mulțimi” analizează lumea microbilor și ne arată cât de ubicui și de vitali sunt: ne sculptează organele, ne apără de boli, ne descompun hrana, ne educă sistemele imunitare, ne ghidează comportamentul, ne bombardează genomurile cu genele lor și ne conferă abilități incredibile.

Când auzim cuvântul „microbi”, majoritatea dintre noi avem impulsul să fugim să ne spălăm temeinic pe mâini și să ne facem un ceai de mușețel. Asta pentru că în cea mai mare parte a existenței umane, microbii au fost vizibili doar prin bolile pe care le cauzau. Abia de curând au migrat de la periferiile neglijate ale biologiei în centrul acesteia. Acum oamenii de știință consideră microbiomul ca fiind partea neprețuită a vieților noastre.

Ed Yong ne oferă în Cuprind mulțimi o perspectivă mai amplă asupra vieții prin povestea parteneriatelor extraordinare dintre creaturile familiare ale lumii noastre și cele despre care nici nu conștientizam că există. Această carte ne va schimba atât felul în care privim natura, cât și percepția asupra locului pe care îl avem în ea — ca mulțimi interdependente și interconectate.

Una dintre cele mai apreciate cărți de știință ale anului 2016 (New York Times Bestseller, Economist Best Book, Smithsonian Best Books about Science, A Kirkus Best Book of the Year, Guardian Best of the Year) e recomandată în special germofobilor, celor interesați de sănătatea personală, pofticioșilor și, desigur, celor care apreciază știința.

Despre autor  

Ed Yong este jurnalist de știință și a primit numeroase premii pentru articolele sale. În prezent scrie pentru The Atlantic, dar a colaborat și cu National Geographic, New Yorker, Wired, New York Times, Nature, New Scientist și Scientific American. TED talk-ul lui din 2014 despre paraziții care controlează mintea a avut peste 1,4 milioane de vizualizări.

Este laureat al Premiului „Michael E. DeBakey” pentru jurnalism, al Premiului Keck pentru comunicare în știință oferit de Academiile Naționale și al premiilor Asociației Britanice a Scriitorilor de Știință pentru „cel mai bun blog de știință” și „cea mai bună comunicare a științei într-un context neștiințific”.