Cardiologia pediatrică s-a dezvoltat mult în ţara noastră în ultimii ani. Unul dintre motive este că bolile cardiace la copil sunt aproape complet diferite de cele ale adultului. Medicul care le îngrijeşte trebuie să fie şi pediatru, şi cardiolog, adeseori şi cardiolog intervenţionist şi în strânsă legătură şi colaborare cu un chirurg cardiovascular pediatru.

Sesizând această complexitate, autorităţile au înfiinţat începând din 2017 ca specialitate distinctă Cardiologia Pediatrică, cu ramură de rezidenţiat, prin care tinerii medici trebuie să parcurgă două sau trei dintre ramurile atât de complexe de pediatrie şi cardiologie împreună.

Volumul „Esențialul în Cardiologia Pediatrică”, de Dr. Eliza Cinteză și Dr. Alin Nicolescu îşi propune să adune cunoştinţele amintite într-un singur volum. Acesta este necesar pediatrului în general, cardiologului pediatru, medicului urgentist, dar şi neonatologului şi medicului de familie, care, de cele mai multe ori, sunt primii care trebuie să recunoască această patologie.

Diagnosticul acestor boli complexe şi, mai ales, posibilităţile reale de tratament, nu doar medical, ci şi intervenţional sau chirurgical s-au dezvoltat mult în România şi toate acestea trebuie cunoscute de un număr mare de medici. Cei care lucrează în domeniu trebuie să aprofundeze în fiecare an noi şi noi date medicale, diagnostice şi de tratament. Tocmai de aceea numărul de autori ai cărţii de faţă este impresionant. Sunt 61 de medici din ţară, dar şi din centre din alte ţări care colaborează susţinut cu medicii români.