România se află după o serie de relaxări succesive a măsurilor anti-COVID19 și statisticile privind noi cazuri arată o creștere în ultimele două săptămâni, iar autoritățile se uită cu îngrijorare la riscul apariției unui al doilea val al pandemiei. În acest sens, un indicator de urmărit este numărul de reproducție „R” al bolii – numărul mediu de pacienți infectați care provin de la un singur caz. Când numărul „R” este peste 1, înseamnă că epidemia crește – o persoană infectează mai mult decât o altă persoană. Când „R” este sub 1 atunci epidemia scade, iar când „R” este aproximativ 1, zilnic apare un număr aproape egal de cazuri noi.

Într-o analiză publicată pe Graphs.ro, statisticianul Valentin Pârvu a calculat care ar fi numărul de reproducție R a virusului COVID-19 în România, dar și în județele țării în funcție de datele disponibile.

„Numărul de reproducție R reprezintă numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz. Când R este peste 1 epidemia crește, iar când R este sub 1 epidemia scade; când R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un număr aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic. Pentru a calcula R, durata de incubație, durata de la apariția simptomelor la raportarea cazurilor, precum și timpul de transmisie de la caz la următorii pacienți, sunt necesare”, se arată în explicația de pe platformă.

 

Citiți articolul integral pe hotnews.ro