Autorităţile tulcene au organizat o caravană de informare a populaţie i cu privire la riscurile TBC, după ce judeţul Tulcea a înregistrat cea mai mare inc idenţă a cazurilor de tuberculoză în primul semestru a l anului, potrivit unui raport al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Prefectul judeţului Tulcea, Luc ian Furdui, a declarat pentru AGERPRES că autorităţile sanitare şi reprezentanţi ai instituţiei pe care o conduce s-au deplasat deja în două din cele şase loca lităţi în care incidenţa cazurilor de TBC este foarte ridicată.

Am fost deja la Niculiţel ş i Somova ş i urmează să mergem la Frecăţei, Va lea Nucarilor ş i Greci. În cazul oraşului Babadag, o comunitate în care incidenţa cazurilor de TBC este de asemenea ridicată, autorităţile locale au identificat un sediu pentru un centru TBC. Am discutat deja cu managerii Cons iliului Judeţean şi sper ca până la sfârşitul acestui an noul centru TBC din Babadag să înceapă să funcţioneze „, a precizat prefectul.

Înfiinţarea centrului TBC din oraşul Babadag este necesară în condiţiile în care zona dispune, potrivit sursei, de resurse umane, dar nu şi de mijloace.

„Sunt foarte îngrijorat de statistica institutului de specia litate din Bucureşti. Înfiinţarea centrului de la Babadag este foarte importantă , pentru că acolo avem mulţi bolnavi de etnie romă neînregistraţi. Odată identificate persoanele suspecte sau bolnave de TBC ele vor intra în programul naţional, tratamentul fiind gratuit”, a mai spus Luc ian Furdui.

Conform unei statistici a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Tulcea este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte inc idenţa cazurilor de TBC. În primul semestru al anului, Tulcea a înregistrat un indice de referinţă de 150,6, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut indicele de referinţă a fost de 106,8. AGERPRES