Programul naţional de oncologie s-ar putea întrerupe la nivelul judeţului Caraş-Severin, începând de anul viitor, în cazul în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu va achiziţiona echipamentele de protecţie necesare personalului ce manipulează medicamente chimioterapice, a anunţat Carmen Ghitera, purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
„Programul naţional de oncologie, respectiv, subprogramul de tratament al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, s-a derulat, în Caraş-Severin, prin Secţia Oncologie şi prin Compartimentul de hematologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, precum şi prin cabinete din ambulatoriu, serviciile medicale fiind furnizate de singurul medic oncolog din judeţ şi de un medic hematolog. Pentru Programul naţional de oncologie (curativ), Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa trebuie să asigure echipamente de protecţie, necesare personalului ce manipulează medicamente chimioterapice, respectiv, hotă cu flux laminar, costum şi mască de protecţie clasa III B, mănuşi, halat. În cazul neachiziţionării acestora, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa nu mai poate furniza aceste servicii, începând cu data de 1 ianuarie 2018„, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
În conformitate cu prevederile legale, furnizorul trebuie să îndeplinească aceste criterii pentru a putea fi inclus în lista celor prin care se pot derula programele naţionale de sănătate. Neîndeplinirea acestora până la data de 31 decembrie 2017 duce la încetarea de drept a contractului, care nu mai poate fi prelungit prin niciun act adiţional, susţine Carmen Ghitera.
În prezent, problemele din programul de oncologie sunt legate de absenţa din farmacii a medicamentelor ieftine oncologice, nu atât din cauza farmaciilor, cât mai ales din cauza importatorilor, care nu aprovizionează piaţa farmaceutică, explică Ghitera. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Caraş-Severin, în judeţ sunt prevenite aceste discrepanţe, prin crearea de stocuri în farmacia cu circuit închis din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
Numărul de persoane incluse în acest subprogram şi care au beneficiat de tratament specific, în 2016, în Caraş-Severin, a fost de 783 de pacienţi. AGERPRES