Platforma DespreCancer.ro a organizat pe 6 octombrie o dezbatere profesională dedicată cancerului renal, terapiilor disponibile în România și tolerabilității regimurilor administrate. La eveniment au participat medici oncologi din țară, iar lucrările au fost moderate de Dr. Adrian Pană.
Una dintre principalele concluzii ale dezbaterii este că, pentru tratamentul cancerului renal metastazat, sunt necesare echipe multidisciplinare: oncolog, urolog, radioterapeut, chirurg, dar și centre comprehensive, care să abordeze integrat pacienții cu acest diagnostic. Echipele multidisciplinare pot folosi telemedicina ca modalitate de comunicare, atâta timp cât este asigurată infrastructura tehnică necesară.
Supravieţuirea pacienţilor cu cancer renal metastazat a crescut de la introducerea terapiilor ţintite, însă este în continuare nevoie de terapii eficiente. Există mai multe opțiuni terapeutice, iar utilizarea unei analize de impact bugetar poate aduce valoare adăugată ducănd la identificarea unor scheme terapeutice, luând în calcul și terapiile inovatoare, care în condiții de eficacitate și siguranță similare să ducă la creșterea supraviețuirii și a calității vieții pacienților cu cancer.
Tratamentul trebuie stabilit individual, în functie de o serie de parametri, evaluați pentru fiecare caz în parte, iar pacienții din România trebuie să beneficieze de tratamente în cancerul renal metastatic conform recomandărilor ghidurilor internaționale.
Specialiștii care au participat la dezbatere au mai semnalat și faptul că decalajul de 1-2 ani până la includerea în lista de medicamente compensate, în ritmul actual de descoperire a noilor medicamente, este important. Astfel medicii oncologi români tratează aproape totdeauna cu scheme depășite, care nu pot duce la aceleași rezultate.
O nouă terapie care este în discuţie pentru a putea intra ca terapie de linie pentru pacienţii de cancer renal metastatic este tivozanib, un medicament antineoplazic potent și cu selectivitate înaltă, din clasa inhibitorilor de protein kinază, care blochează toți cei 3 receptori ai factorului de creștere a endoteliului vascular (VEGFR). Tivozanib este indicat în tratamentul de primă linie la pacienții adulți cu carcinom renal (RCC) în stadiu avansat și la pacienții adulți netratați anterior cu inhibitori ai căii VEGFR și mTOR, în caz de progresie a bolii după un tratament anterior cu citokine pentru RCC în stadiu avansat.
Rezultatele din studiile clinice au demonstrat o eficacitate similară cu terapiile existente, un profil de siguranță favorabil și o tolerabilitate îmbunătățită.
Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul companiei Angelini Pharmaceuticals Romania.