Bărbaţii atinşi de cancer de prostată întâmpină un risc crescut de formare a unor polipi precanceroşi în colon, conform unui studiu realizat de medici americani şi publicat marţi.

„Cancerele de colon şi de prostată sunt printre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la bărbaţi, însă nici un alt studiu nu a încercat să evidenţieze existenţa unei legături între cele două tipuri de cancer”, a comentat Dr. Ognian Pomakov, profesor la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Buffalo (New York), unul dintre co-autorii studiului.

„Studiul nostru este primul care demonstrează că bărbaţii care suferă de cancer la prostată sunt expuşi unui risc crescut de a se îmbolnăvi şi de cancer colorectal, motiv pentru care este foarte important ca aceşti oameni să fie testaţi la colonoscop în mod regulat”, a mai adăugat el.

Acest studiu a fost realizat pe 2.011 bărbaţi care au fost supuşi unor colonoscopii la spitalul din Buffalo. Medicii au comparat rezultatele acestui examen medical cu cele obţinute de la 188 de pacienţi suferind de cancer de prostată.


Conform studiului, la bărbaţii bolnavi de cancer de prostată s-a remarcat o frecvenţă mai ridicată a polipilor precanceroşi în colon – 48%, comparativ cu 30,8% la ceilalţi. Acelaşi studiu a stabilit şi faptul că 15,4% dintre bărbaţii bolnavi de cancer de prostată aveau şi adenoame (tumori benigne) în stadiu avansat în intestinul gros, comparativ cu 10% dintre ceilalţi. AGERPRES