Legalizarea canabisului în scop medical a constituit principala temă a unei conferinţe internaţionale care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului, la care au participat invitaţi din Marea Britanie şi Germania, parlamentari membri ai comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, profesionişti din domeniul medical, academicieni şi farmacişti din România.
Evenimentul, organizat de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, împreună cu Asociaţia „Victoria Mea”, a avut drept scop discutarea beneficiilor canabisului în scop medical şi accesul pacienţilor români la tratament.
Deputata PSD Cristina Dumitrache a amintit, în deschiderea dezbaterilor, că a iniţiat un proiect de lege care a reunit aproape 100 de parlamentari din tot spectrul politic pentru a susţine acest demers provenit din nevoia reală a pacienţilor, pornind de la acţiunile consecvente ale Alexandrei Cârstea, fondatoarea Asociaţiei „Victoria Mea”.
„Tema este extrem de sensibilă, o temă care poate, din anumite puncte de vedere, a fost considerată tabu, însă cred că trăim alte vremuri. (…) Cred că avem destule exemple în jurul nostru pentru a putea dezbate în mod constructiv canabisul medicinal şi utilitatea sa. În 2019, am depus un proiect legislativ în acest sens, el a fost deja adoptat de către Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor – Camera decizională. Trebuie să mărturisesc că nu a fost un proces uşor, însă în acest demers am avut-o alături de Alexandra Cârstea”, a declarat Cristina Dumitrache.
Cunoscută drept „vocea canabisului medical din România”, Alexandra Cârstea este cea care, încercând să îşi ajute mama, pacient oncologic, a stabilit legături internaţionale cu reputaţi medici şi cercetători care au îndrumat-o în administrarea canabisului medicinal mamei sale, Victoria, iar asociaţia pe care a înfiinţat-o s-a alăturat şi a devenit membră în alte organizaţii puternice europene de profil din ţări precum Germania, Anglia, Cehia, Italia şi Malta.
„Ceea ce m-a motivat în lupta aceasta este dorinţa reală de a ajuta oamenii. Povestea mamei mele, extraordinar de dureroasă, e mai mult decât o poveste este viaţa însăşi a multor pacienţi din ţara aceasta. (…) Am întâlnit extrem de multă suferinţă, extrem de multe familii care erau nevoite să se transforme în infractori să poată procura un tratament ca să-şi salveze sau ca să ajute suferinţa pacienţilor sau familiilor care îi iubeau. Este un proces destul de lung în conştientizarea unor aspecte importante privind legislaţia, privind implementarea, privind accesul la tratament, dar tocmai de aceea avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, de aceea avem nevoie să ne împărtăşiţi ce temeri aţi avea, să ne spuneţi exact cu ce probleme ar putea să se confrunte societatea noastră, dar toate acestea ţinând cont că avem nevoie urgentă de tratament. (…) Vorbim de un demers extrem de important. Aceasta este o problemă reală. (…) Avem alături de noi extrem de mulţi pacienţi în România care îşi doresc acest tratament legal în ţara noastră”, a arătat Cârstea.
Ea a făcut un apel pentru o lege corectă, reală şi uşor implementabilă, astfel încât pacienţii să aibă acces la tratament.
În cadrul evenimentului au fost prezentate şi interpretate rezultatele primului chestionar sociologic din România despre canabisul medicinal realizat pe un eşantion reprezentativ de populaţie.
„Studiul sociologic abordează tema canabisului medicinal în câmpul reprezentărilor sociale. Un studiu pe aceasta temă este o premieră în România, dat fiind contextul unei iniţiative legislative al cărui catalizator a fost lupta unei fiice pentru mama sa bolnavă de cancer. O cercetare asupra modului în care populaţia României se poziţionează în raport cu ceea ce la prima vedere ar părea o controversă este necesară pentru a oferi un suport factorilor de decizie politică de a stinge conflictul dintre administraţia statală şi autoritatea civilă, un conflict care se adânceşte până la nivelul absurdului”, a precizat sociologul Cristian Coicheci.
Potrivit studiului, 70% dintre respondenţi se exprimă în favoarea canabisului în scop medicinal.
„Aceştia au o părere bună, sunt interesaţi de temă, se informează, au cunoştinţe despre utilizările medicamentului, sunt deschişi şi disponibili să se exprime în mod public, deci şi în mod favorabil, ar accepta un astfel de tratament la sugestia medicilor. (…) Este de remarcat că segmente din rândurile celor 70% respondenţi, care au bifat o părere bună despre canabis, inclusiv a acelora care sunt de acord şi cu legalizarea, se asociază foarte bine cu opţiunile favorabile în funcţie de criteriile de vârstă şi mai ales în funcţie de statutul medical al subiecţilor. În ansamblu, analizele statistice ne determină să concluzionăm că societatea, în cea mai mare parte – 70 %, este pregătită să valorifice din plin ceea ce statul condamnă cu atâta exces de zel”, a afirmat Cristian Coicheci.
Printre invitaţii la eveniment s-au aflat Hannah Deacon, expert în canabis medical, profesorul Michael Barnes – neurolog şi expert în canabis medicinal de peste 20 de ani, care este şi fondatorul şi preşedintele Consiliului industriei canabisului, Sita Schubert – secretar general şi cofondator European Medicinal Cannabis Association. AGERPRES