Peste 1.200 de persoane din judeţele Cluj, Sibiu, Bistriţa-Năsăud şi Alba au beneficiat de consult şi investigaţii medicale gratuite printr-o campanie iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care s-a desfăşurat în perioada 13 octombrie – 25 noiembrie.

„1.218 oameni din 12 sate din Ardeal au beneficiat de consult şi investigaţii medicale gratuite în cadrul campaniei ‘Nu am făcut destul!’. Datorită acestei campanii, 990 de femei şi-au făcut ecografii mamare la ele în sat, 124 au primit recomandare pentru mamografie, 109 dintre ele au mers la radiolog. Dintre ele, 12 au făcut biopsie şi trei au suferit intervenţii chirurgicale. Cea mai în vârstă femeie care a venit la control are 88 de ani. Data ultimului control la sâni la una dintre beneficiarele programului – 1984, adică acum 34 de ani”, a informat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

La ediţia din acest an a campaniei, pe lângă ecografia mamară şi mamografie, au fost făcute spirometrii, dermatoscopii, măsurători pentru tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, vârsta arterelor, EKG. De asemenea, s-a făcut educaţie sanitară, femeile fiind învăţate să îşi palpeze sânii. Totodată, lor li s-a explicat importanţa efectuării de controale anuale regulate.

Cezar Irimia a precizat că, în perioada 2014 – 2018, campania s-a desfăşurat în 25 de judeţe, au fost consultate peste 5.000 de femei din zonele rurale şi au fost implicaţi peste 250 de medici şi voluntari.

Doctorul Cătălin Costovici, prezent la eveniment, a explicat că sunt mai mulţi factori de risc care pot duce la cancer, printre care: vârsta, expunerea excesivă la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentală sau terapeutică la radiaţii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea.

El recomandă femeilor să meargă la medicul ginecolog sau la medicul de familie o dată la trei ani dacă au până în 40 de ani şi în fiecare an dacă au peste 40 de ani. „Mamografia se face dacă ai peste 40 de ani, iar ecografia mamară rămâne principala analiză pe care trebuie să o facă toate femeile care au până în 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sânii cu densitate crescută”, a adăugat Costovici.

Potrivit acestuia, alimentaţia şi sportul joacă un rol important în prevenţia cancerului. „Prevenţia cancerului, în general, şi a cancerului mamar în particular se realizează prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care înseamnă menţinerea unei greutăţi optime, cu o dietă bogată în legume, fructe, diminuarea aportului de grăsimi şi glucide, evitarea consumului de alcool şi a fumatului, cât mai multă mişcare şi sport cu regularitate, precum şi încurajarea alăptării de lungă durată (cel puţin şase luni)”, a explicat medicul.

Conform FABC, cea mai recentă statistică oferită de Globocan Cancer Observatory arată că, în 2018, au fost înregistrate în România 9.629 de cazuri noi de cancer de sân şi 3.378 de decese cauzate de această boală. AGERPRES