parkinson.jpgPatronatul Farmacistilor din Romania si Asociatia Antiparkinson au inceput o campanie de sensibilizare si de informare privind boala Parkinson.

Presedintele Patronatului Farmacistilor, Ioana Cacovean, a mentionat ca aceasta campanie va avea mai multe faze, respectiv sustinerea a sase conferinte pentru medicii de familie, pentru cei afectati si specialisti. Cele sase conferinte vor avea loc in perioada mai-iunie in centrele universitare Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova, Constanta si vor viza informatii despre boala, dar si crearea unei baze de date la nivel national.

Etapa urmatoare, ce va avea loc din iunie pana in noiembrie, presupune distribuirea de chestionare cu privire la boala in farmacii si deschiderea unei linii telefonice de tip online. În România sunt inregistrati 70.000 de pacienti care sufera de aceasta maladie, dar cifra este subevaluata, intrucât sunt multi alti bolnavi nediagnosticati datorita lipsei specialistilor. Boala Parkinson este o afectiune neurologica frecventa, cu o prevalenta in jur de 1 la 1000, pâna in prezent neputându-se stabili cauza si vindecarea ei; desi vârsta medie la care este stabilit diagnosticul este de 60 de ani, una din 20 de persoane incep sa aiba simptome parkinsoniene inca inainte de a implini 40 de ani.

Simptomele bolii apar când nivelul de dopamina din creier scade cu circa 20% fata de valorile normale. Factorii care pot conduce la aparitia acestei maladii pot fi ambiental, respectiv expunerea la pesticide este asociata cu un risc crescut de dezvoltare a bolii, neurotoxinele respectiv ingerarea unor droguri de tipul heroinei, vatamarile grave sau repetate la cap pot cauza boala.

Presedintele Asociatiei Antiparkinson, Dan Raican, a spus ca cei afectati trebuie sa accepte cei de acceptat si sa mearga mai departe. Simbolul adoptat de toate organizatiile ce lupta cu boala Parkinson este laleaua rosie.

La conferinta organizata de Patronatul Farmacistilor si Asociatia Antiparkinson a fost prezent si prof. Mario Michelangelo Stromillo, specialist care l-a tratat pe Papa Ioan Paul al II-lea. El a evidentiat in interventia sa ca originea tuturor patologiilor este aceeasi, din pacate, nu toate pot fi tratate, dar se poate incerca prevenirea lor, mentinând unitatea dintre corp si psihic, interpretând limbajul corpului.

El a adaugat ca „atunci când il intrebam pe bolnavul nostru ce doresti, iar el raspunde, doctore vreau pace, noi ii spunem arunca-l pe eu si apoi arunca-l pe vreau si vei avea pacea”. El mai considera ca importante sunt gândurile pozitive pentru bolnav, autosugestia pozitiva, eliminarea oricarei alimentatii antinaturale, repausul. Specialistul mai apreciaza ca medicina trebuie sa se schimbe, trebuie sa inteleaga necesitatea de a se dezvolta, de a progresa, dar trebuie sa-si recunoasca erorile de baza.