Pe fondul creşterii numărului cazurilor diagnosticate cu cancer de piele şi a mortalităţii cauzată de această afecţiune, la Târgu Mureş se derulează, în această vară, o campanie de informare, educaţie şi depistare precoce a leziunilor cutanate maligne.

„Asistăm la o creştere alarmantă a incidenţei cazurilor de tumori cutanate maligne la populaţie. Acest fapt este cauzat de expunerea prelungită a populaţiei la factorii cancerigeni, lipsa de informare şi educaţie şi lipsa unui program naţional de screening al cancerelor cutanate în general şi a melanomului în special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală determină o prezentare tardivă a pacienţilor la medicul specialist (…)”, a declarat profesor doctor Silviu Horia Morariu, coordonatorul campaniei.

Conform acestuia, în România, proporţia celor decedaţi din totalul pacienţilor diagnosticaţi în ultimii 5 ani este de 9,8% faţă de 4,8% în Uniunea Europeană. „Aceste cifre demonstrează că, în România, cancerul de piele este subdiagnosticat şi depistat cu precădere în formele avansate de boală. Pornind de la această observaţie, ne propunem să urmărim evoluţia incidenţei cancerului de piele în municipiul Târgu Mureş, identificarea factorilor ce influenţează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum şi modul în care o campanie susţinută de informare şi educaţie a populaţiei poate influenţa depistarea precoce a bolii”, a spus dr. Silviu Horia Morariu.

Campania de informare şi de depistare a cancerului de piele este derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Societatea Română de Dermatologie, Asociaţia Medicilor de Familie Mureş şi Liga Studenţilor din Târgu Mureş.

Într-un comunicat de presă al UMF Târgu Mureş, se arată că, în România, potrivit statisticilor oficiale, incidenţa cancerului de piele era, în 2012, de 4,5% la 100.000 de locuitori, cu mult sub media Uniunii Europene, de 13 % la 100.000 de locuitori. În schimb, rata mortalităţii prin cancer cutanat era de 1,7 % la 100. 000 de locuitori, faţă de doar 2,2% la 100.000 de locuitori în Uniunea Europeană.

„Campania se desfăşoară în cadrul proiectului ‘Sănătate pentru România’, derulat de UMF Târgu Mureş în anul Centenarului Marii Uniri, cu scopul de a oferi consiliere, screening şi tratament pacienţilor comunităţii din care facem parte şi în care ne desfăşurăm activitatea de zi cu zi’, precizează comunicatul.

Conform acestuia, pentru consultaţiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu e necesar bilet de trimitere de la medicul de familie, ci doar pentru eliberarea prescripţiilor medicale în vederea tratării altor afecţiuni cutanate.

Campania se desfăşoară la Clinica de Dermatologie şi la Policlinica II din Târgu Mureş, de luni până vineri. AGERPRES