De Ziua Internationala a Osteoporozei, care se marcheaza anual pe 20 octombrie, se lanseaza o campanie de doi ani care urmareste sa mobilizeze opinia publica pentru modificarea politicilor de sanatate in domeniul osteoporozei.

In acest an, in cadrul Uniunii Europene a fost lansat un nou raport cu privire la situatia osteoporozei, conform caruia aceasta afectiune ar trebui sa constituie o prioritate de sanatate publica.

Dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane de Reumatologie, sustine ca este necesar sa se faca o educatie in privinta prevenirii fracturilor osteoporozice. In Romania nu exista, din pacate, date statistice privind raspandirea acestei afectiuni, dar osteoporoza este recunoscuta ca o prioritate. Insa, potrivit raportului UE, Romania se afla pe ultimele locuri. „Nu stim amplitudinea afectiunii. Nu exista raportate cifre concrete pentru fracturile osteoporotice”, a subliniat dr. Codreanu. Ceea ce putem face, a adaugat el, este constituirea unui registru national in conditiile in care fractura de sold se trateaza in sistemul spitalicesc.

Nici in ceea ce priveste accesul la tratament Romania nu se situeaza pe un loc fruntas. Pentru aceasta trebuie o mai buna diagnosticare, ceea ce implica o dotare cu mai multe aparate de determinare a tensitometriei osoase (GXA). Potrivit normelor europene, ar trebui sa existe circa peste 10 aparate la un milion de locuitori, iar in Romania in 2007 existau doar 2,5 la un milion de locuitori. Trebuie militat pentru alimentatie cu calciu si vitamina D, o viata activa cu exercitii fizice, a subliniat dr. Codreanu. El a explicat ca, la populatia feminina de peste 50 de ani, aportul zilnic de calciu trebuie sa fie de 100 mg si cel putin 1.000 unitati de vitamina D. Este foarte importanta si educatia din perioada copilariei, cand trebuie incurajat consumul de lactate si de derivate de lactate si redus cel de bauturi carbogazoase.

In Romania, osteoporoza este perceputa ca o boala cu importanta majora si acest lucru se vede si in faptul ca medicatia este compensata cu 50%, sustine dr. Ovidiu Dabija de la Sanofi-Avensis. El a spus ca aceasta companie a redus pretul la unele medicamente, tocmai ca un numar tot mai mare de oameni sa aiba acces la terapii. Una din trei femei si unu din cinci barbati dupa 50 de ani pot face fractura osteoporotica.