Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a lansat o campanie de conştientizare privind bolile tiroidiene. Preşedintele APAA, Rozalina Lăpădatu, a declarat, cu prilejul unei conferinţe de presă, că prin campania „Tiroida la control”, care va fi implementată timp de câteva luni împreună cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF), se încearcă conştientizarea oamenilor asupra afecţiunilor tiroidiene şi a amintit că se pot face analize decontate de CNAS pentru a depista anumite disfuncţii tiroidiene.
Potrivit preşedintelui APAA, cazurile de tiroidită sunt subdiagnosticate şi este important ca oamenii să se prezinte la medic la orice simptom pe care îl au. „‘Tiroida la control’ este o continuare a campaniei începute anul trecut. Vorbeam anul trecut de o necesitate a unei campanii de screening, am ajuns la concluzia că nu e necesară neapărat o campanie de screening la nivel naţional, deoarece analizele de bază pentru stabilirea diagnosticului sunt gratuite, decontate prin CNAS la medicul de familie, inclusiv la medicul endocrinolog, şi atunci astăzi vom încuraja persoanele care parcurg chestionarul nostru că, dacă răspund pozitiv la cinci dintre întrebări, – atunci înseamnă că există un semn de întrebare vizavi de o afecţiune tiroidiană – primul pas este să meargă la medicul de familie”, a spus Lăpădatu.
Ea a informat că pe site-ul http://www.apaa.ro se regăseşte o listă a endocrinologilor din România.
„Am reuşit să punem cap la cap o listă a medicilor endocrinologi din România şi unităţile sanitare unde ei consultă. Începând de astăzi, pe site-ul apaa.ro găsiţi această hartă, daţi click pe oraş şi acolo puteţi vedea medicii şi unde sunt – la spital, la clinică şi aşa mai departe şi atunci pacienţii pot decide către ce medici să se ducă. Rugămintea mea către medicii endocrinologi e ca, dacă nu se regăsesc în acea hartă, să ne contacteze şi să ne trimită datele unde ei consultă, ca să urcăm şi informaţiile despre ei”, a afirmat Lăpădatu.
Întrebată dacă bugetul pentru programul naţional e suficient anul acesta, ea a răspuns că, în ceea ce priveşte bolile tiroidiene, se înregistrează „un caz fericit”, pentru că medicamentele sunt foarte ieftine şi de foarte multe ori pacienţii şi le cumpără fără a fi compensate. „După mulţi ani de eforturi, am reuşit acum câţiva ani să convingem CNAS să introducă între investigaţiile pe care medicul de familie le poate recomanda FSH şi Free T4. Sigur că noi ne-am dorit să putem recomanda şi ATPO-ul, pentru că sunt multe tiroidite. Din păcate, aici nu am mai reuşit”, a declarat, la rândul său, Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al SNMF.
Ea a menţionat că în ţară se întâmplă frecvent ca numai câteva zile pe lună pacienţii să beneficieze de investigaţiile decontate de CNAS. „În Bucureşti, lucrurile sunt mai bune şi în oraşele mari, în general, există o perioadă relativ suficientă în fiecare lună în care pacienţii pot face investigaţiile (…), dar în ţară se întâmplă frecvent ca în numai câteva zile pe lună pacienţii să poată beneficia de investigaţii decontate de CNAS”, a spus Tănăsescu.
Ea a menţionat că „Tiroida la control” reprezintă o campanie de informare a pacienţilor şi de încurajare a acestora să vină la medic atunci când apar unele semne clinice sau când există factori de risc.
Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun a spus că bolile tiroidiene – de la tiroida autoimună, la nodulul tiroidian, de la guşa endemică la cancerul tiroidian – sunt frecvente în România, afectând peroanele din toate regiunile ţării, indiferent de vârstă şi de sex. „Există o predispoziţie a acestui fenomen, conform celor mai recente statistici ale Institutului Naţional de Sănătate Publică, 86% dintre pacienţii români cu hipotiroidie sunt femei”, a precizat Păun.
Potrivit acesteia, cauzele bolilor tiroidiene sunt multiple. „Ţara noastră e cunoscută ca fiind o ţară cu deficit de iod, ceea ce explică prevalenţa crescută a patologiei tiroidiene în raport cu celelalte ţări ale Uniunii Europene, dar deficienţei de iod i se adaugă şi alţi factori (…), între care factorul nutriţional, factori infecţioşi, poluare, stres şi aşa mai departe. (…) Cele mai recente statistici indică o creştere a numărului de cazuri pentru România. Astfel, în anul 2016, s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de boli tiroidiene, de mai bine de două ori mai multe decât în 2010. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică la sfârşitul anului 2017, incidenţa tiroidei cronice autoimune a crescut cu 71% în intervalul 2010 – 2016, incidenţa tumorilor maligne tiroidiene a crescut cu 22%, a hipotiroidiei cu 51%, iar a hipertiroidiei cu 31%. Prevalenţa guşei simple sau nodulare, raportat la 100.000 de locuitori, a crescut cu 30% per total ţară în cei 6 ani de analiză”, a spus Păun.
În opinia sa, o creştere a numărului de bolnavi înregistraţi poate să aibă la bază şi o mai bună colectare a datelor, la care se adaugă îmbunătăţirea tehnicilor de diagnostic, dar şi creşterea gradului de conştientizare privind aceste afecţiuni. AGERPRES