Asociaţia Bolnavilor cu Limfom lansează în luna septembrie, declarată Luna Internaţională de Luptă Împotriva Limfomului, campania „Info Limfom” în scopul informării şi educării publicului despre existenţa, simptomele şi incidenţa cancerului limfatic.

„Considerăm că este de datoria noastră să aducem în atenţia publicului larg faptul că limfomul înseamnă cancer limfatic”, a afirmat dr. Radu Niculescu, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor cu Limfom, într-o conferinţă susţinută marţi cu prilejul lansării campaniei.

Campania, care se va desfăşura sub sloganul „Pune Limfomul pe net!”, cuprinde două etape. În prima parte, care se va desfăşura până pe 15 septembrie (Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Limfomului), mesajul îi va îndemna pe tineri să caute mai multe informaţii despre limfom pe net, în acest fel crescând gradul de informare despre cancerul limfatic. În cea de-a doua etapă, care se va desfăşura în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, cei care manifestă simptome ce pot reprezenta semne specifice de limfom pot avea acces gratuit la analize de laborator şi consultaţii de specialitate la Gral Medical.

„Există două tipuri de limfom, non-Hodgkin (LNH) şi Hodgkin (LH), ambele fiind forme de cancer al sistemului limfatic, care însă, dacă sunt descoperite la timp, pot fi transformate în boli cronice ţinute sub control terapeutic”, a explicat prof. dr. Anca Lupu, de la Clinica de Hematologie a Spitalului Colţea, într-o conferinţă susţinută marţi.
Boala, care a fost descrisă pentru prima oară de Thomas Hodgkin în anul 1832, are două vârfuri de incidenţă, primul în perioada de vârstă de 15-35 de ani şi al doilea după vârsta de 55 de ani, a mai spus dr. Anca Lupu.

Anual, în România apar aproximativ 1.600 de cazuri noi de limfom, a precizat dr. Anca Lupu, apreciind că în prezent în ţara noastră există câteva mii de cazuri de bolnavi depistaţi.
„La nivelul ţării noastre, noi neavând încă un registru de boli neoplazice, probabil că sunt câteva mii de bolnavi”, a spus dr. Anca Lupu.

Limfomul Hodgkin (LH), cunoscut şi ca boala Hodgkin, este de fapt o formă de cancer al sistemului limfatic, o afecţiune cu potenţial de vindecare, ce prezintă caracteristici clinice şi biologice particulare. LH se prezintă sub forma unor tumori solide. Diagnosticul şi tratarea bolii într-un stadiu incipient îmbunătăţesc semnificativ supravieţuirea pacientului, ajungându-se chiar la 90% dacă tratamentul este aplicat corect iar diagnosticarea s-a făcut încă din stadiul I de boală.
Principalii factori de risc identificaţi de specialişti pentru apariţia limfomului Hodgkin sunt: sexul masculin, vârsta între 15-35 sau peste 55 ani, istoric familial de limfom Hodgikin, istoric de mononucleoză infecţioasă şi stări de imunodepresie marcantă.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer al sistemului limfatic şi poate fi de două feluri – agresiv şi indolent.

LNH agresiv este o formă de limfom cu evoluţie rapidă. Boala răspunde de obicei bine la tratament şi adesea se obţine remisia completă. Această formă de limfom agresiv necesită tratament imediat, altfel speranţa de viaţă situându-se între şase luni şi doi ani.

LNH indolent este o formă cu evoluţie lentă. Acest tip are o probabilitate de vindecare mai mică. Cu ajutorul tratamentului şi suportului adecvat din partea echipei medicale, pacientul poate avea o viaţă relativ normală timp îndelungat.

Semnele frecvente ale LNH sunt: creşterea nedureroasă a ganglionilor frecvent situaţi la nivelul gâtului, al axilei sau în zona inghinală, febră persistentă sau recurentă a cărei cauză nu poate fi explicată, transpiraţii nocturne abundente, scădere în greutate sau oboseală, mâncărimi persistente pe toată suprafaţa corpului şi respiraţie îngreunată sau tuse. AGERPRES