peretianu dan.jpgNoul proiect de Lege a Sănătăţii ar trebui să prevadă desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în paralel cu formarea a 8, 10 sau 12 case publice independente, conduse de Adunări generale ale contribuabililor, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Dan Pereţianu, vicepreşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR).

„Fiecare dintre aceste case publice independente va avea un număr de asiguraţi cuprins între 1,5 şi 2 milioane de persoane, iar coordonarea activităţii lor se va face pe baza principiului subsidiarităţii, respectiv de către ele însele, fără intromisiunea politicului şi a statului. De asemenea, finanţarea caselor de sănătate publice se va realiza direct, fără ca bugetele lor să mai treacă prin Guvern, Ministerul de Finanţe sau Parlament, aşa cum se întâmplă în prezent. Concret, bugetul acestor case independente nu va face parte din Bugetul consolidat al statului”, a afirmat vicepreşedintele CFSMR.

Potrivit dr. Pereţianu, organizaţia sindicală pe care o reprezintă nu este de acord cu actualul proiect de Lege a Sănătăţii, bazat în mare măsură pe Legea Sănătăţii din Olanda. „În primul an după înfiinţarea caselor de sănătate private în Olanda, contribuţia asiguraţilor la bugetul acestor case a crescut cu 25 la sută, apropiindu-se de pragul de 95 de euro, deşi iniţial se situa în jurul nivelului de 70-73 de euro. Populaţia României nu ar putea suporta o astfel de creştere a contribuţiei la asigurările de sănătate, şi tocmai de aceea noi pledăm pentru adoptarea modelului german, care funcţionează în prezent şi în ţări precum Israel sau Belgia”, a precizat dr. Pereţianu.

Acesta a subliniat, totodată, că numărul de internări a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 4,5 milioane de internări în 1999, la circa 8,5 milioane internări în anii 2010 şi 2011 – în condiţiile în care România are în prezent o populaţie de aproximativ 19 milioane de locuitori. Prin comparaţie, în Marea Britanie numărul anual de internări este în prezent de 12,5 milioane, la o populaţie totală de circa 70 milioane de persoane.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Camerei Federative a Medicilor consideră că este necesară acordarea de stimulente pentru medicii care vor alege să profeseze în provincie, în acest mod urmând să se rezolve şi criza de personal medical cu care se confruntă numeroase regiuni ale ţării. AGERPRES