Scăderea calității dietei ar putea prezice riscul de deces precoce în rândul adulților cu boală cronică de rinichi, potrivit unei scrisori de cercetare publicată în American Journal of Kidney Diseases.

„Aderarea la modelele alimentare sănătoase este asociată cu un risc redus de progresie a bolii cronice de rinichi și de deces pentru adulții cu BCR. Cu toate acestea, dieta poate fi modificată, iar schimbările în calitatea dietei pot prezice evoluția bolii. Folosind datele dintr-un studiu de cohortă am evaluat legătura dintre modificările calității dietei apărute cu riscul de progresie a BCR și decesul survenit (din orice cauză) la adulții cu BCR”, a declarat dr. Valerie K. Sullivan, de la Centrul Welch de Prevenire, Epidemiologie și Cercetare Clinică al Universității Johns Hopkins.

Participanții au fost supuși evaluărilor nutriționale la începutul studiului și la final, în anul 4.

Cercetătorii au obținut un scor pentru calitatea dietei conform Healthy Eating Index-2015, Alternative Healthy Eating Index (AHEI)-2010, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) și scorul alternativ al dietei mediteraneene. Odată ce scorurile au fost determinate, au fost clasificate ca fiind scăzute sau ridicate, iar modificările au fost clasificate ca: scăzute, ridicate, înrăutățite sau îmbunătățite.

„Atunci când, în rândul adulților fără diabet, datele au fost analizate ca modificări ale scorului absolut înregistrat timp de 4 ani, , scorurile DASH crescute au fost asociate cu un risc cu 39% mai mic de progresie a BCR, comparativ cu scorurile stabile”.

„Printre adulții cu diabet zaharat, cei cu scoruri AHEI-2010 scăzute au avut un risc cu 63% mai mare de progresie a BCR, comparativ cu cei cu scoruri stabile.”

Chiar dacă scorurile calității generale a dietei nu s-au schimbat semnificativ în timpul perioadei de studiu sau nu sunt corelate constant cu progresia BCR, cercetătorii au identificat că înrăutățirea calității dietei poate prezice riscul de deces precoce pentru adulții cu BCR.

 

Sursă: Healio.com