medic de fam.jpgToate cabinetele medicilor de familie, cele din policlinici şi ambulatoriile clujene lucrează, de mulţi ani, numai cu programarea prealabilă a pacienţilor.

Potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, începând cu luna aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicina dentară şi din cele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice, sau prin alte mijloace, cu cel puţin 24 de ore înainte de data dorită.

Medicul de familie Doru Runcan de la Policlinica Spitalului Militar a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că lucrează exclusiv cu programări de şase ani.
”Iniţial, a fost puţin greu până ne-am pus de acord cu pacienţii, dar acum lucrurile merg bine şi de o parte şi de alta. Medicilor clujeni li s-a părut firesc să lucreze cu programări, pentru că se evită în felul acesta ca bolnavii să aştepte prea mult pentru o consultaţie. Fac excepţie de la regulă urgenţele şi femeile însărcinate, care prin natura situaţiei nu au nevoie de programare şi au prioritate, iar decalarea programului cu un sfert sau o jumătate de oră nu este o problemă”, a afirmat medicul. Doru Runcan a susţinut că este cu mult mai uşor să se lucreze cu oameni care ştiu când şi cum să vină la o consultaţie.


”Cred că, la Cluj-Napoca, suntem puţin mai ordonaţi. De altfel şi renumele şcolii medicale locale confirmă înclinaţia spre rigoare şi lucrul bine făcut”, a arătat medicul specialist. Potrivit acestuia, sistemul medical din România nu funcţionează aşa cum ar trebui, din cauza subfinanţării cronice. ”Ne adaptăm acestei situaţii, nu sunt multe soluţii pentru ieşirea din impas într-un moment marcat de criza economică generală”, a punctat medicul militar. Şi în Policlinica Grigorescu – unitate înfiinţată în 1995 – se lucrează, de 15 ani, numai cu programarea pacienţilor.


Sorin Puia, medic la această policlinică, a declarat, pentru AGERPRES, că planificarea pacienţilor a contribuit substanţial la acordarea unor servicii medicale de calitate. La solicitare, personalul medical efectuează deplasări cu cadre calificate la creşe, grădiniţe sau şcoli pentru recoltarea de analize medicale specifice. Medicii de familie care îşi desfăşurau activitatea în comodat la Spitalul Municipal lucrează, în prezent, în cabinetele amenajate într-o clădire din Piaţa 1 Mai, dar şi-au păstrat buna regulă de a acorda consultaţii în baza unor programări. Ei spun că, în acest fel, nu numai că se evită aglomeraţia şi risipa de timp la uşa cabinetului medical, dar procedura contribuie şi la o mai bună cunoaştere a pacienţilor şi a cazuisticii acestora. Totodată, în cabinetele dentare din Cluj-Napoca programarea pacienţilor este obligatorie, doar urgenţele fiind rezolvate fără un anunţ prealabil. AGERPRES