ritli_ladislau1.jpgBugetul sănătăţii pentru 2012 a fost aprobat, luni, de Comisiile parlamentare de sănătate cu 14 voturi pentru şi 10 împotrivă.

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Ladislau Ritli, a declarat că bugetul pentru 2012 e de 5.470 de miliarde lei, în uşoară creştere faţă de anul trecut, adică sănătăţii îi vor fi alocat un procent de aproximativ 4% din PIB. Potrivit ministrului, din aceşti bani sectoarele care vor primi mai mult sunt medicina primară, pentru care se alocă aproximativ 15%, şi va fi suplimentat numărul de asistenţi sociali cu 25%, mai ales în mediul rural, pentru a asigura asistenţă tinerelor mame, femeilor însărcinate, nou-născuţilor, programelor de vaccinări şi programelor naţionale care urmează să fie comasate.

Referindu-se la problema migrării medicilor, ridicată în cadrul celor două comisii reunite, ministrul sănătăţii a subliniat că aceasta nu este doar o problemă a ministerului, ci este o problemă medico-socială care presupune eforturile mai multor părţi pentru a fi rezolvată. De asemenea, el a anunţat că se vor suplimenta locurile pentru rezidenţi cu aproximativ 200 de locuri, la solicitarea acestora, şi se va finaliza construcţia Institutului Oncologic de la Iaşi.

Bugetul alocat Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) este de 17,7%. ”CNAS va avea un buget mai mare pentru anul 2012 cu 7,7% mai mult decât în 2011”, a subliniat preşedintele Casei, dr. Lucian Duţă. El a adăugat că sectoarele cele mai solicitante din punct de vedere al finanţării sunt sectorul de medicamente cu şi fără contribuţie personală, unde va merge 11,3% din buget, asistenţa primară, care va fi finanţată cu aproximativ 15%, iar spitalele vor primi în plus 7%.

Legat de taxa clow-back, care trebuia să fie colectată de manageri în 2009, Duţă a spus că aceşti bani nu au fost colectaţi iar în acest moment ANAF se ocupă de colectarea lor, estimându-se că va fi adunată o sumă de aproximativ 800 de milioane de lei, a precizat preşedintele CNAS. ”În ceea ce priveşte coplata, rolul acesteia este de a face ordine în sistem, nu de a mări contribuţia pentru sănătate şi de a descuraja adresabilitatea către spitale. Sumele sunt modice şi această coplată a fost gândită în acest sens”, a subliniat preşedintele CNAS.

Referindu-se la noua lege a sănătăţii, Lucian Duţă a menţionat că într-o săptămână – două aceasta va fi supusă dezbaterii publice după care urmează să fie adoptată. Cele 83 de amendamente au fost respinse de membrii comisiilor cu 9 voturi pentru, 5 împotrivă şi 6 abţineri. Cele două comisii reunite au aprobat şi rectificarea bugetară pentru 2011. AGERPRES