Spitalul de psihiatrie Titan „dr. Constantin Gorgos” a fost inaugurat pe 10 noiembrie, investiile ridicandu-se la aproape trei milioane de lei. Spitalul dispune de o sectie cu 65 de paturi, precum si de stationare de zi pentru adulti, pentru spitalizare de zi – 150 de locuri, pentru copii – 50 de locuri si de trei centre pentru sanatate mintala, doua pentru adulti si unul pentru copii, a declarat managerul spitalul, dr. Violeta Manasi.
Ministerul Sanatatii a finantat cele trei centre de sanatate, iar sectia cu paturi a fost reabilitata cu fonduri proprii rezultate din serviciile medicale validate si decontate de CNAS, a precizat dr. Manasi. Potrivit acesteia, s-a incercat sa se creeze un mediu cat mai aproape de cel familial.
Asistenta este asigurata de 12 medici specialisti si 43 de asistenti, sase psihologi, un logoped, un psihoterapeut, un meloterapeut, care este absolvent de conservator. Spitalul dispune si de doua rezerve pentru internari la cerere, cu plata, costul fiind de 50 de lei/zi. Unitatea sanitara dispune de mobilier nou, sisteme video de supraveghere, aer conditionat, sala de kineto si hidroterapie, compartiment de balneofizioterapie, magneto si laserterapie.
„Incercam sa asiguram o continuitate a ingrijirilor medicale, propunandu-ne sa cream o unitate completa care sa cuprinda toate serviciile atat de ambulator, cat si de spitalizare de zi, spitalizare continua, tratament, terapie ocupationala. In cadrul terapiei ocupationale exista atelier de pictura, de sculptura, aceste terapii desfasurandu-se in stransa legatura cu comunitatea in cadrul unui centru comunitar de sanatate mintala”, a explicat dr. Violeta Manasi.
In cadrul acestui centru vor avea loc si sedinte cu apartinatorii, acestia fiind consiliati asupra modului de cooperare cu pacientul in familie. Potrivit managerului unitatii, s-a incercat o reducere a duratei de spitalizare, astfel ca de la 19 zile in 2007 s-a ajuns la 12-13 zile in 2008. Au fost atrase si fonduri europene pentru dezvoltarea altor servicii. In prezent se deruleaza procedurile de achizitie pentru atribuirea contractului privind centrul de ingrijiri pentru copii cu autism. Finantarea va fi facuta in proportie de 70% de Norvegia si in proportie de 30% Ministerul Sanatatii din Romania, a precizat dr. Manasi.
Un al doilea proiect se refera la infiintarea unui centru de instruire si asistenta in sanatatea mintala care se va realiza cu fonduri in proportie de 70% de la Ministerul de Externe olandez si 30% de la Ministerul Sanatatii din Romania Panglica inaugurala a spitalului a fost taiata de directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (ASPMB), conf. dr. Adrian Neacsu. El a declarat ca este o mare onoare ca la sfarsitul unui mandat de aproape patru ani sa participe la inaugurarea unui obiectiv sanitar renovat in intregime la care a pus mult suflet.