După un periplu de 9 ani al conferinței în tot atâtea locații din țară în care funcționează servicii de paliație (Constanța, Cluj Napoca, București, Iași, Sibiu, Timișoara, Târgu Mureș, Oradea, Alba Iulia), în 2018 Conferința Națională de Îngrijiri Paliative a revenit la Brașov, locul nașterii Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative.
„VOCI PENTRU CEI ÎNCĂTUȘAȚI DE SUFERINȚĂ” a fost tema sub care Asociația Națională de Îngrijiri Paliative și Fundația HOSPICE Casa Speranței au organizat conferința din acest an. Membrii comitetul știintific al conferinței, prezidat de Conf. Dr. Daniela Moșoiu au fost: As. Univ Dr. Estera Boeriu, Mălina Dumitrescu, Dr. Alison Landon, As. Univ. Dr.-AML Nicoleta Mitrea, As. Soc. Marinela Murg, Prof. Dr. Alina Pascu, Conf. Dr. Vladimir Poroch, Prof. Dr. Liliana Rogozea, Dr. Ariana Roșiu, Dr. Mircea Șerpe, Dr. Ștefănel Vlad. Conferința este creditată EMC, în fiecare an, de către Colegiul Medicilor din România și de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.
48 de profesioniști au prezentat 11 plenare, 16 ateliere paralele și 13 comunicări orale. Lectori invitați din străinătate au fost: Prof. Dr. John Smyth de la Universitatea din Edinburgh, UK; Dr. Andreea Iancu de la Vaudreuil Soulanges Palliative Care Residence din Hudson, Canada; Prof. Julia Verne cercetător la School of Clinical Sciences din cadrul Universității din Bristol, UK; Dr. Alison Landon medic la St Christopher’s Londra, UK; Prof. Paal Piret– Centrul de Colaborare al OMS, Institutul de Științe și Practici în Asistența Medicală, Universitatea Paracelsus din Salzburg, Austria; Prof. Piotr Krakowiak de la Universitatea din Torun, Polonia; Dr. Aliki Tserkezoglou de la Centrul de Îngrijiri Paliative GALILEE din Grecia; Dr. Mariana Pernea medic de îngrijiri paliative din Franța.
Conferința a fost apreciată de cei peste 200 de profesioniști din toată țara: medici, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, îndrumători spirituali, specialiști terapeuți, manageri de servicii. Sesiunile care s-au bucurat de cele mai multe aprecieri au fost: Îmbunătățirea comunicării între pacient și medic; Nevoia de îngrijiri paliative la persoanele private de libertate; Solidaritate și compasiune. Prizonierii- ca voluntari în serviciile de îngrijiri paliative din Polonia; Cazuri dificile în îngrijirea paliativă; Rolul asistentului medical în echipa de îngrijiri paliative – dezbatere cu experţi din echipa multidisciplinară; Controlul simptomelor în contextul îngrijirii palliative; Înfiinţarea și funcţionarea serviciilor de îngrijire paliativă: oportunităţi și provocări; Valenţele comunicării – aspecte teoretice și practice.
Pentru a studia PROGRAMUL, CARTEA, LUCRARILE conferinței și FOTOGRAFIILE de la eveniment accesați http://www.anip.ro/conferinta-nationala