Numărul donatorilor de plasmă vindecaţi de COVID-19 a crescut în ultima perioadă la nivelul judeţului Braşov, aproximativ 20 de persoane adresându-se, zilnic, Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS), a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul unităţii, Camelia Roşu.
„Oamenii, în general, donează la Braşov, este o populaţie educată. Donează şi sânge şi, în ultima perioadă, a crescut şi numărul donatorilor de plasmă. Avem programări până în luna ianuarie”, a precizat Camelia Roşu, menţionând că se fac recoltări de la câte 5 persoane/zi.
Potrivit acesteia, numărul ridicat de donatori de plasmă convalescentă se datorează inclusiv campaniilor desfăşurate, atât la nivel naţional, cât şi local, o astfel de acţiune fiind cea desfăşurată în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie împreună cu Asociaţia Medicilor de Familie din Braşov.
Conform directorului CTS Braşov, recoltarea de plasmă COVID-19 se realizează prin două proceduri – cea prin plasmafereză, care este mai eficientă, putându-se recolta mai multe unităţi şi fără pierderea unor componente sangvine, care durează 45-60 de minute, şi cea de donare de sânge, care necesită 15 minute.
„Ne-am acoperit toată cererea de plasmă convalescentă şi, dacă e nevoie, putem da şi altor judeţe”, a subliniat Camelia Roşu, mulţumindu-le, totodată, braşovenilor care au înţeles necesitatea de a dona.
Ea a adăugat că recoltările se fac zilnic, între orele 7,00 şi 12,30, criteriile de eligibilitate pentru donarea de plasmă fiind cele standard, pentru cea de sânge, însă selecţia donatorilor se face de către medicul specialist din centru.
Peste 13.000 de pacienţi cu COVID-19 au fost declaraţi vindecaţi, de la începutul pandemiei şi până în prezent, la nivelul judeţului Braşov. AGERPRES